Geert van Dijk
Geert van Dijk Richard van Hoek Fotografie

Echt Sliedrechts - (Sp)oor-log

14 april 2022 om 15:55 Column Echt Sliedrechts

Vorige week vond er een weerzinwekkend drama plaats in de Oekraïense stad Kramatorsk. Op het station stonden duizenden mensen te wachten om per trein het oorlogsgeweld te ontvluchten. Toen sloeg er een raket in. Meer dan vijftig mensen vonden de dood, en er zijn vele gewonden te betreuren. Een brute aanval, waarbij opnieuw vele onschuldige burgers de dood vonden. 

Het deed mij denken iets totaal anders: de treinramp bij Sliedrecht. Het vond plaats in november 1942, letterlijk midden in de Tweede Wereldoorlog. Het is het op drie na grootste spoorwegongeval in de geschiedenis van Nederland. Er waren achttien dodelijke slachtoffers en tientallen gewonden. Een trein met voornamelijk arbeiders botste ’s avonds vanuit de richting Gorinchem op een stilstaande trein. De oorzaak was een menselijke fout: een wissel stond verkeerd. Er mochten van de Duitse bezetters geen lampen worden gebruikt vanwege de verduistering. Daarom liet men het vuur eerst branden, zodat bij het schijnsel daarvan mensen konden worden gered. Daarna werd er alsnog geblust. Het gebouw C-12 aan de Kerkbuurt, dat vandaag in gebruik is door Crescendo, diende tijdelijk als noodhospitaal. 

Het hele verhaal is te vinden op een Wikipedia-pagina die aan deze treinramp is gewijd. Ik vind het bizar, dat de Duitsers het gebruik van lampen tegenhielden. De oorlog belemmerde daarmee direct het reddingswerk. Tja, spoor en oorlog, ze raken elkaar wel vaker. Een leger heeft soms de spoorwegen nodig. En treinen kunnen vluchtende mensen redden. Maar in Kramatorsk liep dat helemaal anders. En vanuit Westerbork brachten meer dan honderd treinen duizenden mensen naar plaatsen waar de dood hen opwachtte. 

Al die gedachten gaan door mij heen in deze lijdensweek. Werd Jezus niet opgewacht in een afgelegen tuin, in het holst van de nacht? Zo speelt vandaag het ergste leed zich af buiten het zicht van de camera’s. Deze week zijn kerken vaker open, om alle mensen eraan te herinneren dat er Eén is die al het onrecht op aarde ziet. Komende zondag wordt Pasen gevierd, het feest van hoop en bevrijding. Dat Jezus opstond uit de dood, wordt in de Bijbel verteld als een totaal onverwachte en volstrekt overrompelende gebeurtenis. Het onmogelijke bleek mogelijk. Mag dat een aanmoediging zijn voor ieder mens, om het Spoor van de liefde te volgen.

Geert van Dijk

Marjanne Dijkstra

advertentie
advertentie