Koolstofbedden verminderen GenX-lozing in water met meer dan 85%

12 juli 2018 om 11:35 lokaal Dossier Chemours

DORDRECHT Chemours in Dordrecht heeft de waterlozingen van de GenX polymerisatiehulpstof FRD903 verminderd door de inzet van een filterinstallatie met koolstofbedden. Het bedrijf werkt nauw samen met de autoriteiten en andere betrokkenen om de belasting van het milieu te verminderen.

Een proef met een filterinstallatie met koolstofbedden ging in juli 2017 van start en is sinds kort altijd in bedrijf en wordt voorgezet. In de huidige situatie vermindert deze technologie de waterlozing van het GenX-bestanddeel FRD903 met meer dan 85% ten opzichte van de jaarlijkse emissielimiet van 2035 kilogram zoals vastgesteld door de Provincie Zuid-Holland in de vergunningsherziening van 21 april 2017.

Chemours heeft bij de overheid een aanvraag ingediend om de proef te verlengen om de filterinstallatie met koolstoffenbedden verder te optimaliseren en de efficiëntie in het afvangen van het GenX-bestanddeel FRD903 te verhogen. Chemours verwacht dat het in staat zal zijn om de waterlozingen van GenX-bestanddelen nog verder te kunnen verminderen, naar niveaus onder het huidige, door het inzetten van de best beschikbare technologieën. Het bedrijf zal blijven samenwerken met de autoriteiten om verder te gaan dan de huidige èn toekomstige vereisten in de door de Provincie Zuid-Holland afgegeven vergunning.

Onlangs heeft de Voorzieningenrechtbank in Den Haag geoordeeld dat ‘beschikbare wetenschappelijke data laten zien dat het voortzetten van FRD903-lozingen in water tot de huidige toegestane limiet van 2035 kilogram per jaar geen schade doet aan het milieu of de volksgezondheid.’

Marc Reijmers, de Environment, Health, Safety and Quality Manager van Chemours Dordrecht: ,,Wij hebben het vertrouwen dat we na verloop van tijd de GenX-waterlozingen nog verder kunnen verminderen. Dat is niet iets wat we meteen kunnen bereiken, maar wij zijn vastberaden om het voor elkaar te krijgen en de bereikte, substantiële vooruitgang bewijst dat. Met de huidige beschikbare kennis en technieken hebben wij het maximale resultaat tot dusverre behaald. De koolstofbedden hebben onze verwachtingen overtroffen. Het is nu aangetoond dat zij een significante bijdrage kunnen leveren aan een lange termijn oplossing voor het terugdringen van emissies.”

Reijmers vervolgt: ,,Dit is een continu proces dat gedreven wordt door een niet-aflatende doelgerichtheid. Wij hebben naar onze buren geluisterd en wij begrijpen hun zorgen. Wij zijn keihard aan het werk om alles te doen aan het inlossen van onze toewijding aan verantwoord milieubeheer.”

Metingen en controles met de meest geavanceerde technieken hebben uitgewezen dat de koolstofbedden ook substantieel sporen van andere stoffen verwijderen die nog in microscopisch kleine hoeveelheden aanwezig zijn, zoals historische resten van de stof PFOA. De milieudienst DCMR maakte in november 2017 melding van een verwaarloosbare aanwezigheid van PFOA in waterlozingen van de fabriekslocatie in Dordrecht. Naast de inzet van koolstofbedden om historische, microscopisch kleine resten PFOA te verwijderen, heeft Chemours op de fabriekslocatie een breder onderzoeksprogramma ingesteld om de oorsprong daarvan te bepalen en de uitstoot van die sporen te elimineren.

Chemours zal onderzoek blijven doen naar aanvullende technologieën en methoden om met de best beschikbare technieken de water- en lucht-emissies nog verder terug te dringen.

Meer weten? Lees dan ons complete Chemours-dossier met al het nieuws en de achtergronden.

advertentie
advertentie