Een angioma senilis is vaak kersenrood van kleur. De grootte kan variëren tot enkele millimeters.
Een angioma senilis is vaak kersenrood van kleur. De grootte kan variëren tot enkele millimeters. Getty Images

Kersenwratjes: onschuldige huidafwijkingen

16 november 2020 om 15:00 Beauty & Lifestyle

SLIEDRECHT Het aantal mensen dat jaarlijks een vorm van huidkanker ontwikkelt is de afgelopen jaren toegenomen. Om deze reden is er een verhoogde bewustwording ontstaan bij mensen over nieuw ontstane vlekjes en plekjes aan de huid. Toch hoeven niet alle gezwellen van de huid een vorm van huidkanker te zijn. 

Er bestaan veel onschuldige huidtumoren die gedurende het leven kunnen ontstaan. Hoewel deze huidafwijkingen niet gevaarlijk zijn, kunnen ze wel als cosmetisch storend worden ervaren. Een van deze huidafwijkingen betreft ‘angioma senilis’.  Ze worden ook wel ‘kersenwratjes’ of ‘bloedblaartjes’ genoemd. Een angioma senilis is een vorm van een hemangioom die bij volwassenen wordt gezien.

Dit artikel is een samenwerking met onze mediapartner Beautyweb. Meer van dit soort artikelen zijn te lezen op onze website in de rubriek Mijn Leven/Beauty & Lifestyle.

Hoe ziet een angioma senilis eruit? 

Een angioma senilis is een bolronde, kersenrode zwelling die op de huid kan voorkomen. Het is een goedaardige woekering van vaatjes in de huid. Vaak zijn ze enkele millimeters groot. In een klein aantal gevallen kunnen ze ook zwart of donkerbruin van kleur zijn. Dit is het geval indien er sprake is van een verstopping in het een vaatje (trombose) of als zuurstofarm bloed zich plaatselijk heeft opgehoopt. Het vaakst wordt een angioma senilis gezien op de romp, hoewel deze ook op andere delen van de huid kan ontstaan. 

Wat is de oorzaak? 

De precieze oorzaak is niet bekend. Bij een angioma senilis is onder de microscoop een toename van kleine verwijde vaatjes zichtbaar. Vaak is dit het gevolg van deling van endotheelcellen (dit zijn cellen die zich aan de vaatwand bevinden). Sommige mensen kunnen een aanleg hebben om multipele angioma senilis te ontwikkelen. Een andere hypothese is dat een angioma senilis een gevolg is van veroudering van de huid. Hoewel angioma senilis het vaakst worden gezien na het dertigste/veertigste levensjaar, kan deze ook op jonge leeftijd voorkomen. Met de leeftijd kunnen angioma senilis in aantal toenemen. In sommige gevallen kunnen ze ook groeien. Vaak worden ze niet groter dan enkele millimeters.

Is een angioma senilis gevaarlijk? 

Angioma senilis geven in de meeste gevallen geen klachten. Noch zijn ze kwaadaardig of infectieus van aard. Soms kunnen deze wel bloeden, bijvoorbeeld na mechanische irritatie door kleding of riemen of sieraden. Angioma senilis kunnen ook als ontsierend worden ervaren. Bijvoorbeeld als deze zich op het gelaat bevinden. Met name op de lichte huid kunnen deze kersenrode zwellingen opvallend zijn omdat er een groot kleurcontrast is met de huid. 

Hoe wordt de diagnose gesteld? 

De diagnose wordt gesteld op basis van het klinisch beeld. Op het blote oog is een angioma senilis goed te herkennen. In sommige gevallen kunnen de huisarts of dermatoloog ook kijken met een dermatoscoop. Met een dermatoscoop kunnen de vasculaire structuurtjes, zoals vaatkluwens, goed zichtbaar worden gemaakt. Ook kan een onderscheid worden gemaakt met een moedervlek. 

Behandeling van angioma senilis

Een angioma senilis hoeft niet behandeld te worden. Omdat ze worden gerekend tot goedaardige huidafwijkingen, wordt de behandeling ook niet overal vergoed. Behandeling kan plaatsvinden wanneer angioma senilis als cosmetisch storend worden ervaren. In dit geval valt het vaak onder niet-vergoede zorg. Er zijn meerdere therapeutische opties:

(1) Dichtbranden (elektrocoagulatie) 

Elektrocoagulatie is een methode waarbij de huidafwijking wordt dichtgeschroeid of dichtgebrand door middel van een dun naaldje met elektrische stroom. Een angioma senilis kan volledig worden dichtgebrand of voor een deel worden aangestipt waarna deze verschrompelt en vanzelf loslaat. Indien een angioma senilis te groot is, vindt in sommige gevallen eerst curettage plaats waarna de huidbodem wordt dichtgebrand. 

(2) Vaatlasers

Een angioma senilis is een vaatafwijking. Om deze reden leent behandeling zich ook goed met vaatlasers. Er bestaan meerdere soorten vaatlasers. Met name als er sprake is van multipele angioma senilis waar iemand graag vanaf wil, kan overwogen worden om te behandelen met een vaatlaser. De laserpulsen geven een hoge energie-intensiteit af waardoor de vaatafwijking verschrompelt en het korstje er na een aantal dagen afvalt. 

(3) Overige opties

Naast bovenstaande methoden is er ook andere behandelopties gerapporteerd. Cryotherapie is een methode waarbij behandeling plaatsvindt middels bevriezing van de huidafwijking met vloeibare stikstof. Zonodig kan ook worden overwogen om een angioma senilis weg te snijden. Dit is vaak een optie die niet de voorkeur verdient, aangezien het altijd resulteert in een litteken.

Het is helaas niet mogelijk om de vorming van angioma senilis op de huid te voorkomen. Er zijn geen maatregelen dit op dit vlak bewezen effectief zijn. 

Tekst met dank aan S.M.Habib

Wat is Beautyweb?
‘Beauty’ is natuurlijk een zeer breed begrip, reden waarom BeautyWeb is onderverdeeld in een zevental hoofdgroepen: Nagels, Make-up, Huid, Voeten, Haar, Gezondheid en Voeding. Binnen elke hoofdgroep komen de meest uiteenlopende onderwerpen aan de orde waar de belangstellende bezoeker onmiddellijk zijn of haar voordeel mee kan doen. Dit gaat van behandelmethoden en nieuwe producten via praktische tips en adviezen naar opvallende nieuwtjes uit binnen- en buitenland, een agenda van beurzen en evenementen op beautygebied en een forum, waar men met alle vragen en problemen op het gebied van schoonheid en uiterlijke verzorging terecht kan.

Wie belangstelling heeft voor alles wat te maken heeft met uiterlijke verzorging vindt een schat aan direct bruikbare informatie op de site www.beautyweb.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie