Afbeelding
Slydregt.NU
Raadspraat

Bouwen boven het spoor

7 december 2022 om 14:05 Column

Het ziet ernaar uit dat boven het spoor nu eindelijk de woningen worden gebouwd waar Sliedrecht op zit te springen. Het is verrassend om te zien hoelang het in Nederland en ook in Sliedrecht duurt voor een project dat niet zonder belang is voor de inwoners van de grond komt. De meeste gemeenteraadsleden zien nu wel in dat Sliedrecht ten zuiden van de spoorlijn tegen grenzen aanloopt. Wat een puinhoop! Er spartelen nog enige gemeenteraadsleden tegen, maar dit kan worden beschouwd als een terugtrekkend gevecht. De provincie in haar strijd voor het “Groene Hart” lijkt door het Rijk te zijn ingehaald met een miljoenen subsidie voor een groene overbrugging van de A15.

Zoals je wel meer ziet als je projecten te lang uitstelt en voor je uitschuift dienen zich alweer nieuwe tegenslagen en knelpunten aan. De stikstofcrisis heeft zich inmiddels aangekondigd en dreigt nieuw oponthoud te veroorzaken. De visie van de gemeenteraad is ook niet erg duidelijk en lijkt zich toe te spitsen op een quotum van sociale woningbouw en vrije sector. Feitelijk een kopie van het huidige beleid. Het bouwen in de polder kent echter een aantal technische beperkingen zoals de slappe bodem en waterbeheer, maar biedt ook mogelijkheden tot een nieuwe aanpak zoals ruimte voor water en groen in combinatie met ruimte voor fijn wonen en recreëren. In dit verband wil Slydregt.NU dat er maximaal wordt ingezet op een intensief participatietraject waarin de inwoners volledig worden betrokken bij de besluitvorming. Geen contactgestoorde enquêtes zoals huis A of B met/of zonder groen en/of fietspaden, maar een continu gesprek met de belanghebbenden over starterswoningen, sociale woningbouw, individuele woonwensen, woonoplossingen met het oog op beperkingen door de stikstofcrisis. Préfab woningen, het combineren van functies zoals geluidschermen met zonnepanelen en het gebruik van wateropslagplaatsen ten behoeve van woningbouw, woonarken, etc.

Slydregt.NU is ervan overtuigd dat juist door intensieve communicatie met belanghebbenden er een moderne en op de toekomst gerichte wijk kan worden gerealiseerd waar het goed wonen is voor de inwoners.

Gert Jongeneel

Burgerraadslid Slydregt.NU

Marjanne Dijkstra

advertentie
advertentie