Afbeelding
Jaap van Rijn

Kleurrijke chips fleuren de donkere dagen op

Culinair

SLIEDRECHT Is het geen aardig idee om het eten meer smaak te geven met overgebleven voedsel? Gedroogde groenten, kruiden en fruit geven het dagelijkse eten meer smaak. Tijd om aan de slag te gaan met de restjes!

Drogen, het kan bijna niet misgaan. Je hebt een oven nodig die je op 75 °C voorverwarmd. Dat is wat koks een lage droogtemperatuur noemen. Deze techniek verdiept smaken en zorgt voor behoud van voedingsstoffen. Want tijdens het droogproces breken veel minder voedingsstoffen af dan tijdens het koken en bakken op temperaturen hoger 80 °C. Dankzij het drogen zet je gezond eten op tafel en doe je aan slimme restverwerking.

ZELFS BLOEMEN Volgens kookexperts behaal je met speciale drogers de beste resultaten. Kan best zijn, maar dit kun je beter zelf ervaren. Ga eerst met de bijvoorkeur heteluchtoven aan de slag. Ben je niet helemaal tevreden over de droogresultaten, dan kun je de aanschaf van een voedseldroger overwegen. Er zijn al goede exemplaren beschikbaar vanaf zo’n 75 euro. Drogers in deze prijsklasse laten warme lucht circuleren van 55, 65 of 75 °C. Bonus: met deze temperaturen kun je ook bloemen drogen. 

(Tekst gaat onder de foto verder)


Jaap van Rijn

Naast de oven en de droger heb je uiteraard eenvoudig gereedschap nodig als een echt scherp mes of een groentesnijder. Daarmee kun je (hele) dunne plakjes snijden en deze drogen tot bijvoorbeeld smakelijke, kleurrijke chips die ook nog eens vetvrij zijn.

DE ZON NABOOTSEN Naast de oven en de gewone droger bieden kookwinkels prijzige drogers met een nauwkeurige temperatuurafstelling. Deze drogers beschikken over de veilige near-infrared-techniek waarmee het infrarood van de zon wordt nagebootst. De warmte dringt diep door in het product. Dankzij deze techniek kun je onder meer ‘zon’gedroogde tomaten maken, ook hartje winter. Kies dan wel voor echte smaaktomaten. Met de niet-schadelijke stralingswarmte kunnen tevens fermentatieprocessen in glazen potten op gang worden gebracht. 

Dit type droger biedt enthousiaste thuiskoks veel mogelijkheden om aan restverwerking te doen. Zij kunnen met deze apparatuur hun creativiteit helemaal ontplooien.

SMAAKRIJKE POEDERS Je kunt in de oven of de droger gelijktijdig verschillende producten drogen. Denk aan in plakjes gesneden knollen als bietjes, knolselderij maar ook plakjes ui, hele paddenstoelen en fruit als appels en frambozen. Ook mogelijk: het drogen van kruidenblaadjes, denk aan basilicum, munt en salie. Na het drogen kun je de groenten, het fruit en kruidenblaadjes malen tot een poeder. Met groenten- en paddenstoelenpoeder geef je salades, dressings, sauzen, bouillons en soepen een smaakbeukje. De poeders helpen ook om het zoutgebruik terug te brengen. Je kunt uiteraard de gedroogde groenten en paddenstoelen intact laten en in een soep of stoofgerechten verwerken. Schaf een kookboek aan over gedroogd voedsel en ontdek dat het maken van onder meer puree, stamppot, quiches, cakes, sorbets en pastasauzen allemaal mogelijk zijn. 

(Tekst gaat onder de foto verder)


Jaap van Rijn

HAKKEN EN BAKKEN Je kunt gedroogd fruit in stukjes hakken en over het ontbijt en toetjes strooien. Tip: maak van een Griekse yoghurt een hangop. Schep de yoghurt uit de beker in een natte, schone theedoek. Hang deze 24 uur in de koelkast boven een schaal. Droog bijvoorbeeld vijgen en frambozen, maak er stukjes van en strooi over de hangop. Voeg wat bloemenhoning en cruesli toe en je hebt een gezonde start van de dag te pakken. 

Ben je een liefhebber van het bakken van zoete lekkernijen? Dan kun je het beslag met fruitpoeder een bijzondere smaak en meer kleur meegeven. Denk aan onder meer aan het beslag van macarons. 

Drogen biedt de thuiskok veel mogelijkheden om aan restverwerking te doen. En je kunt je creativiteit helemaal ontplooien. Laat die donkere winter maar komen!

Deze culinaire content wordt wekelijks gratis aangeboden als extra voor onze lezers. Meer verhalen zijn te vinden onder het tabblad lifestyle-culinair op de homepage.

advertentie
advertentie