Afbeelding
Jaap van Rijn

Hoog tijd om de Sinterkliek te vieren

Culinair

SLIEDRECHT Je kunt verwachten dat Sinterklaas dit heftige jaar iedereen extra in de watten legt. Want een leuk verzetje hebben we met z’n allen wel verdiend. Wellicht is het een idee om het kinderfeest nog een paar dagen of langer op te rekken. Met een Sinterkliek die zomaar kan uitgroeien tot een mooie Sinterklaastraditie.

door Jaap van Rijn

De Sinterkliek past perfect in de traditie om tradities aan het Sinterklaasfeest toe te schrijven. Nee, dit stukje gaat niet over de kleur van de Pieterman. Het gaat wel over die berg pepernoten, kruidnoten, marsepein, suikerbeesten, chocoladeletters, roomborstplaat, snoepmuizen, gevulde speculaas, chocolade-munten, banketstaven, taaitaai en schuimpjes waarmee je wellicht nog tot maart kinderen en jezelf zoet kunt houden. Deze overvloed verwerken we in de Sinterkliek.

EEN ECHT SINTERKLAASDING Het snoepgoed en de lekkernijen werden de afgelopen eeuwen stuk voor stuk als tradities toegevoegd. Neem de pepernoot. Die aten mensen eeuwen geleden het hele jaar door. Het waren destijds vierkante, zachte koekjes die ze met specerijen op smaak brachten. En ook met peper en sukade, niet het suddervlees, maar de gesuikerde vrucht van de sukadeboom. Totdat ergens in de 19e eeuw iemand bedacht dat pepernoten uitdelen een exclusief Sinterklaasding is. De chocoladeletter kreeg pas een plek in de zak toen bakkers en fabrikanten technisch in staat waren ze te maken. Daarvoor waren banket- en broodletters populair. 

BIJBEUNENDE SINTERKLAAS Sinterklaas beunde vroeger ook bij als koppelaar. Op de dag van zijn verjaardag, 6 december, gaven jongens een stuk marsepein aan meisjes waar ze verliefd op waren. Deze traditie verwaterde, de marsepein verhuisde naar Sinterklaasavond.

Laten we ook van de Sinterkliek een leuke (post-)Sinterklaas-traditie maken. Die er ook nog eens instagram-aimabel uitziet, een plaatje waarmee de views door het dak schieten. Laat je culi-fantasie samen de kids spreken, niets is te gek. We geven alvast een voorzetje met, om in de Spaanse sferen te blijven, sinaasappelen van de nieuwe oogst.

(Tekst gaat verder onder de foto)


Jaap van Rijn

AAN DE SLAG MET SINTERKLIEK Verdeel een grote sinaasappel in partjes en snijdt deze in de helft > verwijder eventuele pitjes en schilletjes van de partjes met een superscherp mes > leg de partjes in een kom en voeg 2 borrelglaasjes sinaasappelsiroop toe > zet de kom 2 uur afgedekt in de koelkast > schaaf 50 g chocoladeletter op een plank en hak 50 gram in grove stukjes > hak 50 g kruidnootjes tot brokjes > schenk 125 ml slagroom in een kom > voeg een zakje vanillesuiker toe en sla de slagroom net zal lang tot je met de garde slagroompieken kunt maken.

Haal de sinaasappelpartjes uit de koelkast en maak op en flink bord een S > strooi de chocoladeschaafsel en -stukjes over de partjes en over het bord > verdeel slagroom over de S > bestrooi de Sinterkliek met kruidnootbrokjes en verdeel wat strooigoed over het bord.

Heb je spullen over omdat je zo verstandig bent om je niks van de hoeveelheden aan te trekken? Maak dan nog een S, want je wilt toch van je overtollige snoepgoed af?

Deze culinaire content wordt wekelijks gratis aangeboden als extra voor onze lezers. Meer verhalen zijn te vinden onder het tabblad lifestyle-culinair.

advertentie
advertentie