Afbeelding
Jaap van Rijn

Knallende smaken: zo vier je een pittig Oud & Nieuw

Culinair

SLIEDRECHT Laten we 2021 begroeten met de knallende smaken van pittige Hollandse garnalen die goed passen bij een glas bubbels. Maar wat gaat het worden: pellen of frituren?

door Jaap van Rijn

Veel liefhebbers van garnalen geven hoog op van de Hollandse garnaal. Die komt grijs uit de Noordzee en belandt roze op het bordje na een kooksessie aan boord van de vissersboot. Meestal eten we gepelde Hollandse garnalen. Die zijn best prijzig, mede door het pelwerk. Weinig mensen wagen zich aan het zelf pellen van grijze garnalen. Want je moet daar handigheid in krijgen door het regelmatig te doen. Op internet zijn genoeg filmpjes te vinden die de kunst van het pellen tonen. Dus waarom niet een keer proberen? Weet: als je de techniek onder de knie hebt, dan ga je een meditatief potjes pellen tegemoet. Dat komt best goed uit, lekker je hoofd leeg maken in deze verwarrende tijden.

BIJDEHAND! De prijs van de garnaaltjes daalt dankzij het zelf pellen spectaculair. Voor gepelde Hollandse garnalen betaal je voor een onsje al gauw een euro of vijf. Ongepeld doen de garnaaltjes rond een daalder (Oudhollands voor 1,50 euro). De rekenaars onder lezers zullen nu roepen: “Je moet het gewicht van het pel-afval er wel van af aftrekken, bijdehand!” Tja, dan gaat de prijs van het vlees wat omhoog. Want van een pond ongepelde garnalen van goede kwaliteit houd je maximaal twee ons over. Kom je op zo’n 3 euro per ons. Want toch ook een aardige besparing is. Maar dat rekenwerk is niet het hele verhaal. De zelfpeller beschikt na het pellen naast een lekker leeg gemaakt hoofd ook over een berg kopjes en schaaltjes waar de thuiskok een perfecte garnalenbouillon van kan trekken. Maak daar een ragout van met bloem, boter, gelatine, eieren, garnaaltjes en bergkaas. Met deze vulling voor garnalenkroketjes heb je veel eer van het pelwerk.

Het kan een uitdaging zijn om een visboer te vinden die ongepelde Hollandse garnalen verkoopt. Rond de feestdagen is de kans wel groter. En anders: van tevoren minimaal een pond bestellen. Eenmaal weer thuis kan het zo maar gebeuren dat je wat ontmoedigd raakt als je de zak met ongepelde garnalen leeg schudt. De garnaal komt de pel-aarzel-drang tegemoet. Wat velen niet weten: ongepelde garnalen laten zich perfect frituren. Houd dus wat ongepelde garnalen over en frituur deze op Oudejaarsavond.

Maak een smaakpoeder van kerrie, zout, chilivlokken en verse tijmblaadjes > prak met een vork een avocado grof en breng op smaak met wat zout en citroensap > verhit zonnebloemolie tot 185 °C > frituur een ons ongepelde garnalen tot ze knapperig zijn, dit duurt een paar minuten > dep de garnalen droog met keukenpapier > meng garnalen met de smaakpoeder > verdeel de avocado over sneetjes stokbrood en serveer met de garnalen > lekker met bubbels!

Deze culinaire content wordt wekelijks gratis aangeboden als extra voor onze lezers. Meer verhalen zijn te vinden onder het tabblad lifestyle-culinair.

advertentie
advertentie