Afbeelding
Jaap van Rijn

Lekker je BMI naar beneden eten

Culinair

SLIEDRECHT Menig lezer zal beamen dat lockdowns niet goed zijn voor de BMI, de body mass index. De weegschaal biedt al wat inzicht. Het rekensommetje aantal kilo’s x lichaamsgewicht = BMI maakt het plaatje rond. Boven de 25 uitgekomen? Hoog tijd voor wat lichte kost.

door Jaap van Rijn

Voor velen geldt: ingesleten eetgewoonten verander je niet snel. Ook niet in bijzonder uitdagende tijden. Of toch wel? Want een beetje zelfverwennerij, iets waar genoeg mensen vanwege ooit druk, druk, druk niet aan toekwamen, is nu best een goed idee is. Maar voor je het weet zit je aan een nieuwe gewoonte vast. Menigeen vindt het niet fijn, een paar kilo’s erbij. Voor het afvoeren van de overvloedige drankinname in december is de Dry Januari bedacht. Dat scheelt alvast wat kilogrammen. Nu het eten nog.

PELETON KERSVERSE BAASJES Velen sloegen in 2020 aan het kneden van deeg; de productie van zuurdesembrood en taart rees de pan uit. Nu zijn brood en patisserie niet echt slankmakers. Dus werd 2020 naast deze bakrevival ook het jaar van de (her)ontdekking van de hond. Zelf was ik ooit het baasje van een Spaanse asbakherder. Geweldig dier, vriendelijk en slim. Maar ook een eigenzinnige die graag zelf bepaalde hoe lang het uitlaten duurde. Dat heb ik maar zo gelaten, want het wandelen was goed voor de lijn en ik omzeilde autoriteitskwesties.

Succes met de hond, je krijgt veel liefde van zo’n dier en je raakt vast veel puppyvet kwijt. En neem vooral les bij een hondentrainer. Zag laatst een peloton kersverse baasjes die het in de motregen vreselijk naar hun zin hadden op het parkeerterrein van een grote bouwmarkt. Dat zijn de serieuzen!

STERK IN DE SCHOENEN Via de drank, het brood, de taart en de hond komen we uit bij het bord. Daarop kun je ook grote caloriewinst boeken. Naast de markt en de groentejuwelier biedt de moderne supermarkt een geweldig kleurrijk assortiment groenten en fruit. Die afdeling staat bewust bij de ingang, want zo kom je lekker in de koopstemming. Nu moet je laten zien dat je sterk in de schoenen staat om verleidingen te weerstaan. Tip: eerst thuis wat eten en een boodschappenlijstje voor een smakelijk gerecht opstellen. De Aziatische keuken biedt veel mogelijkheden om groenten lekker te laten smaken. Daarom ook langs de Oosterse producten roetsjen en dan direct naar de kassa. Het gaat met die vetrollen dit jaar helemaal goed komen.

(Tekst gaat verder onder de foto)


Jaap van Rijn

Soep met slank makende rijstnoedels

Voor vier personen

Verse gemberknol, stuk van 3 cm, geschild en gehalveerd
Laos, stuk van 3 cm (optioneel), geschild en gehalveerd
2 sjalotjes, geschild en in stukjes gesneden
2 el mirin (rijstazijn)
1 liter groenten- of kippenbouillon
Arachideolie
50 g groene kool, in strips gesneden
1 stengel bleekselderij, in blokjes gesneden
2 bosuien (lente-uien)
50 g shiitake of oesterzwammen, in strips gesneden
1 blok tofu of 4 kippendijen
1 el geroosterde sesamolie
1 el chili-olie
1 el zoute sojasaus
4 eieren
2 blokken rijstnoedels van 5 mm
Bosje platte peterselie

Doe de gember, laos en sjalotjes in een pan met de bouillon > voeg eerst een eetlepel mirin toe, proef en bepaal of je dit genoeg vindt > laat op laag vuur de bouillon 30 minuten trekken > verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak de groene kool en bleekselderij beetgaar, zet apart > verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak de shiitake of de oesterzwammen tot ze goudbruin en krokant zijn, zet apart > snijd drie stengels bosui schuin in plakjes, zet apart >

Ga je voor de tofu, knijp dan met de handen het vocht eruit, snijd in blokjes en dep deze goed droog > maak een marinade van de sesamolie, de chili-olie en de sojasaus > laat in de marinade de tofublokjes een paar minuten marineren > ga je voor de kip, bestoof deze met wat zout en bak met wat olie gaar in de koekenpan of op de contactgril.

Gaar de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking, dit duurt meestal rond de 3 tot 4 minuten > kook ondertussen de eieren in ruim water naar eigen voorkeur zacht of wat harder, pel ze na het koken en snijd over de lengte doormidden.

> verdeel over vier warme kommen eerst de bouillon, dan de noedels en vervolgens de groenten, de shii-take of oesterzwammen, de tofu of de kip en bestrooi met bosui en wat peterselieblaadjes > serveer de noedelsoep met de flesjes zoute sojasaus, sesamolie en chili-olie zodat de eters zelf de smaak kunnen bepalen.

Lijken de hoeveelheden je wat te weinig? Dan alles x 2 doen en twee keer opscheppen.

Deze culinaire content wordt wekelijks gratis aangeboden als extra voor onze lezers. Meer verhalen zijn te vinden onder het tabblad lifestyle-culinair.

advertentie
advertentie