Afbeelding
Smart Delta Drechtsteden

Delegatie nieuwe Provinciale Staten bezoekt Smart Delta Drechtsteden; samenhang tussen woningbouw, economie, mobiliteit en leefbaarheid

9 juni 2023 om 17:34 Economie

SLIEDRECHT Op 9 juni bezocht een delegatie van de nieuwe Provinciale Staten Smart Delta Drechtsteden. Ondanks de drukke agenda gingen Statenleden van CDA, D66, PVV, SGP en VVD in op de uitnodiging van Smart Delta Drechtsteden om geïnformeerd te worden over de woningbouwambities in samenhang met economie, mobiliteit en leefbaarheid.

Op dezelfde plek waar inwoners van Sliedrecht op zaterdag informatie kunnen krijgen over de gebiedsontwikkeling ten noorden van station Sliedrecht, kregen de Statenleden te horen waarom het zo belangrijk is om bij nieuwbouw direct rekening te houden met werken, mobiliteit en leefbaarheid. De zeven gemeenten van Smart Delta Drechtsteden hebben de gezamenlijke ambitie om tot 2030 25.000 nieuwe woningen te realiseren voor verschillende doelgroepen. Van woningen voor senioren en starters tot huisvesting voor het talent dat ons bedrijfsleven nodig heeft. De leden van de Provinciale Staten van ZuidHolland kregen naast de informatie over de woningbouwplannen ook uitleg waarom investeren in dit cruciale scharnierpunt van Zuid-Holland voor de grote transities noodzakelijk is. Om het doel van een robuuste en evenwichtige groei te bereiken, moeten provincie en regio in samenhang investeren. Bijvoorbeeld door direct te investeren in het openbaar vervoer via de MerwedeLingelijn, zodat woonwijken in verbinding staan met bereikbare bedrijventerreinen en maatschappelijke voorzieningen. Om het belang van samenwerken te benadrukken waren ook de gemeenten Gorinchem en Molenlanden aanwezig.

SAMENHANG

Binnen Smart Delta Drechtsteden werken overheid, bedrijfsleven en onderwijs samen via concrete projecten om ingewikkelde vragen op te lossen. De Statenleden werden ontvangen door regiovoorzitter en burgemeester van Dordrecht Wouter Kolff en de burgemeester van Sliedrecht Jan de Vries. De Vries: ,,Vandaag laten we u graag zien waar de ambities liggen in de Drechtsteden gemeenten. Als gemeente Sliedrecht willen wij zo ook bijdragen aan de nationale woningbouwopgave. Dat doen we wel door direct te investeren in de ruimtelijke kwaliteit, zodat er een mooie overgang ontstaat tussen Sliedrecht en het landelijk gebied. Overigens bouwen wij niet alleen door stenen te stapelen maar ook aan sterke gemeenschappen door zaken in samenhang op te pakken. Zowel binnenstedelijk als buitenstedelijk in Sliedrecht-Noord. Met een nieuwe brug over de A15, mede mogelijk gemaakt door een forse rijkssubsidie, zal dit nieuwe deel van Sliedrecht direct verbonden zijn met het huidige Sliedrecht. Nabijheid van het station, werkgelegenheid en voorzieningen is cruciaal bij te bouwen aan de toekomst van Sliedrecht.”

RONDRIT DOOR DE REGIO

Na de uitleg stapten de Statenleden in de bus voor een rondrit door de regio. De samenhang tussen de vraagstukken werd daarmee direct duidelijk: na een kijkje bij ’t Oog in de gemeente HardinxveldGiessendam, ging het door naar het drierivierenpunt in Papendrecht. Op dit punt kon getoond worden hoe GKN Fokker investeert in de Nederlandse maakindustrie en konden de gemeenten Hendrik-Ido-Ambacht en Zwijndrecht laten zien hoe met de herinrichting van de oevers aan de Noord zowel ruimte voor de getijdenrivier met nieuwe woningbouwlocaties verbonden wordt. De laatste stop was in Dordrecht bij de Smart Campus Leerpark. Met de Duurzaamheidsfabriek, het nieuwe Kopgebouw en een nieuw station ontstaat hier een bruisende plek waar mbo- en hbo-studenten samen met toekomstgerichte bedrijven werken aan innovaties die cruciaal zullen zijn voor de (maritieme) maakindustrie in Zuid-Holland.

Kolff: ,,Tijdens deze ontmoeting tussen Smart Delta Drechtsteden en provincie stond samenhang en samenwerking centraal. Voor de komende tijd is het cruciaal dat we samen met het nieuwe provinciebestuur aan de slag gaan met gedeelde ambities. Door de lijnen tussen ons en Den Haag kort te houden, dragen we bij aan urgente thema’s die nationaal spelen. Tegelijkertijd zetten we stappen om de brede welvaart te versterken. Daarom gaan we in het najaar bij de Rijksoverheid een nieuwe aanvraag voor de Regio Deal indienen, want samen met ons inwoners, bedrijfsleven en het onderwijs willen we een sociaal-economische schaalsprong maken. Met dit bezoek hebben we de klokken gelijkgezet met Provinciale Staten. Ik ben ervan overtuigd dat als we een gezamenlijke koers voor Zuid-Holland uitzetten, we garanderen dat deze provincie een goede thuishaven blijft voor trotse inwoners en krachtige maakbedrijven; van de scheepswerven tot aan de fabriekshallen van GKN Fokker.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Profielfoto Esther Coumans

Esther Coumans

advertentie
advertentie