De plaquette ter herdenking van de merwedegijzelaars.
De plaquette ter herdenking van de merwedegijzelaars. Suzanne Heikoop | SHe Fotografie

Onthulling monument Merwedegijzelaars live te volgen

2 oktober 2020 om 11:36 Historie

SLIEDRECHT Zaterdag 3 oktober wordt in Sliedrecht het monument voor de Merwedegijzelaars onthuld. Door de verder aangescherpte corona-maatregelen zijn helaas niet meer dan 40 mensen welkom op de onthullingsplek aan de Adriaan Volkersingel. Een ander deel van de genodigden volgt de onthulling via een live-stream in partycentrum De Lockhorst. De datum voor de onthulling stond eerst op 16 mei dit jaar, maar kon door de corona-maatregelen niet doorgaan. 

Van der Borg: ,,Ook op 3 oktober aanstaande is de bijeenkomst tot onze grote teleurstelling niet toegankelijk voor heel Sliedrecht. De corona-maatregelen maken dat echt onmogelijk. We hebben daarom moeten besluiten om bij het monument zelf alleen Merwedegijzelaars en directe nabestaanden toe te laten. Gelukkig kan dankzij de live-stream iedereen meekijken met dit belangrijke moment. Tegelijkertijd hopen we dat alle Sliedrechters na 3 oktober alsnog een kijkje nemen bij het herdenkingsmonument.” De onthulling is live te volgen via https://youtu.be/bXQBxiXLdK8. De onthullingen in Hardinxveld–Giessendam en Altena zijn te volgen via www.altenatv.nl/livestream.

ONTHULLINGSMOMENT SLIEDRECHT De onthulling in Sliedrecht vindt plaats om 13.00 uur. Tijdens de onthulling zijn er diverse sprekers: burgemeester Dirk van der Borg, initiatiefnemer voor het monument Anja van der Starre, nabestaanden van de Merwedegijzelaars en kunstenaar Richard van der Koppel. Het monument wordt onthuld door de heer Bos, een nog in leven zijnde Merwedegijzelaar, samen met zijn achterkleinzoon, Jan Willem Ruis.

HARDINXVELD EN ALTENA Om 14.15 uur is de onthulling van het monument in Hardinxveld-Giessendam. Daar zullen naast burgemeester Dirk Heijkoop en Richard van der Koppel ook nabestaanden van de Merwedegijzelaars en een leerling van CS de Hoven Calvijn het woord voeren. In Werkendam vindt de onthulling plaats om 15.30 uur. Burgemeester Egbert Lichtenberg en nabestaanden van de Merwedegijzelaars richten zich tot de genodigde aanwezigen. Het programma in Werkendam wordt afgesloten met muziek. Ook in Hardinxveld-Giessendam en Altena is het programma toegankelijk voor maximaal 40 genodigden. 

Esther Coumans

advertentie
advertentie