Afbeelding
Getty Images/iStockphoto

Wie heeft thuis de klusbroek aan?

23 september 2020 om 16:00 Klussen & Vrije tijd

SLIEDRECHT Sinds de uitbraak van het coronavirus is Nederland massaal aan het klussen geslagen. De vakantie is ingeruild voor een opknapbeurt van de woning. Uit een data-analyse van klusplatform Zoofy blijkt dat er regionaal verschillen te zien zijn wie daarbij thuis de touwtjes in handen heeft. Voorlopige conclusie: in Zeeland, Gelderland en Noord-Holland hebben vrouwen de klusbroek aan.

Waar in de meeste provincies vrijwel een 50/50-verdeling is tussen mannen en vrouwen die een klus aanvragen bij klusplatform Zoofy, zijn er op regionaal niveau verschillen. Drie provincies springen er daarbij uit: Zeeland, Gelderland en Noord-Holland. Daar lijken de vrouwen thuis de klustouwtjes in handen te hebben, want in deze regio’s zijn zij goed voor ongeveer 70 procent van de aanvragen voor klushulp in en om het huis.

Dit artikel is een samenwerking met mediapartner KlusVisie. Meer van dit soort artikelen zijn te lezen op onze website in de rubriek Mijn Leven/Klussen & Vrije tijd.

Een duidelijke verklaring voor die grote verschillen is volgens Zoofy lastig te geven. ,,In Noord-Holland zou je kunnen denken aan het feit dat in Amsterdam meer alleenstaande vrouwen dan mannen wonen. Veel van de aanvragen die Zoofy ontvangt komen uit de hoofdstad. Weliswaar wonen in Zeeland en Gelderland volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek sowieso iets meer vrouwen dan mannen. Dat is echter geen verklaring voor het grote verschil tussen mannen en vrouwen.”

TOP 5 MEEST AANGEVRAAGDE KLUSSEN Verder blijkt uit hetzelfde onderzoek van Zoofy dat de klussen airco-onderhoud en het verwijderen van een wespennest veruit het meeste werden aangevraagd tijdens de zwoele zomermaanden. 

De volledige top-5 van klusjes tijdens de bouwvak: 1. airco-onderhoud; 2. wespennest verwijderen; 3. elektricien-klussen; 4. loodgieter-klussen; 5. vaatwasser-reparatie. Ook dit jaar valt weer op dat de vraag veel groter is dan het aanbod: monteur en ongediertebestrijders kunnen het werk niet of nauwelijks aan.

Wat is KlusVisie?
De klusser die geen uitdaging uit de weg gaat en op zoek is naar de laatste klustrends, onderhoudstips en (ver)bouwweetjes, leest KlusVisie. De enthousiaste redactie bestaat uit een netwerk van ervaren vakmannen en -vrouwen die praktische tips geven om snel de beste klus- en slimste (ver)bouwresultaten te krijgen. Met handige step by step-reportages en duidelijke producttesten kan iedereen direct aan de slag. Kijk voor inspiratie en meer informatie op www.klusvisie.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie