Afbeelding
Jaap van Rijn/KlusVisie

Niet duwen maar trekken: de Japanse trekzaag zal je belonen

Klussen & Vrije tijd

SLIEDRECHT De doe-het-zelver die met hout mooie dingen wil maken, zou de aanschaf van een Japanse trekzaag kunnen overwegen. Want deze zaag produceert dunne en precieze zaagsneden, maar vraagt om een andere zaagtechniek. Kun je omschakelen, dan krijg je een fijn stuk gereedschap in handen.

Je zaagt met de Japanse houtzaag met een trekbeweging. Dat is wennen. Want we zagen met de timmermanszaag met een duwende beweging. Maar al doende krijg je die trektechniek ‘gedwongen’ snel onder knie. Ga je duwen, dan zal het dunne zaagblad snel verbuigen. Met de Japanse zaag ervaar je dat je dankzij de trekkende beweging nauwkeuriger kunt werken. Meer controle over de zaag betekent beter zaagwerk. De opvallend dunne vertanding maakt deze techniek mogelijk. Blijft de zaag een keer in het hout steken tijdens het zagen, wat zelden voorkomt? Haal deze dan alleen beheerst met een trekkende beweging uit het hout.

FIJNE VERTANDING KlusVisie testte de Gyokucho Razorsaw, een zogenaamde Dozukizaag met een vernikkeld zaagblad, individueel geharde tanden en een zaagbladrug. Een Dozuki kun je een afkortzaag noemen. Het blad van deze zaag is slechts 0,15 mm dun. En kent ook nog eens een zeer fijne vertanding, wat het tot een trekzaag maakt voor het fijne werk.

Zoek je een Japanse equivalent van de timmermanszaag, kies dan voor de Kataba. Daar kun je alle bekende zaagtechnieken mee uitvoeren: schulpen (met de houtvezels meezagen), afkorten en andere voorkomende zaagklussen. De Ryoba is een type trekzaag waar aan beide zijden van het zaagblad een vertanding zit. Met de ene kant kun je schulpen en de andere kant afkorten.

Dit artikel is een samenwerking met onze mediapartner KlusVisie. Meer van dit soort artikelen zijn te lezen op onze website in de rubriek Mijn Leven/Klussen & Vrije tijd.

SUPERSTRAK Het handvat van de Gyokucho Razorsaw is vervaardigd van wit eikenhout. Dankzij de ingebouwde schroef is het blad eenvoudig te verwisselen. De zaagtandjes voelen met de duim heel scherp aan. De testers van KlusVisie leggen een latje vuren in de verstekbak en ervaren al zagend direct dat het dunne blad minder weerstand geeft, want minder wrijving ondergaat. Je kunt relaxt zagend, door heel weinig kracht uit te oefenen verbazingwekkend snel een superstrakke zaagsnede produceren. De zaag het werk laten doen geeft het beste resultaat. Er ligt minder zaagsel in de verstekbak dan gebruikelijk. Let bij de verstekbak wel op; deze moet een lage hoogte hebben. Anders kom je door de zaagrug waar het blad is ingeklemd, niet bij het hout. 


Jaap van Rijn/KlusVisie

GEEN SCHUURPAPIERTJE NODIG De zaag glijdt als door de boter bij een profieltje. Ook bij deze klus is na het zaagwerk geen schuurpapiertje nodig, want nauwelijks uitstaande houtvezels. De vlijmscherpe tanden gaan zelfs rap door meranti. Sterker nog: hoe harder het hout, hoe makkelijker de zaag er doorheen gaat. Je kunt met de Gyokucho Razorsaw ook los uit de pols snel strakke en zuivere zaagsneden produceren. 

De geteste Gyokucho Razorsaw TS129 heeft een zaagbladlengte van 180 mm. De maximale zaagdiepte bedraagt 40 mm, de zaagbladdikte 0,15 mm en zaagsnedebreedte van 0,25 mm. De zaag beschikt over 25 tanden per inch. 

Het Arnhemse Baptist, specialist voor houtbewerkers, levert deze zaag via de onlinewinkel. Deze winkel biedt onder meer zo’n beetje de grootste collectie Japanse zagen van Nederland en is een (digitaal) bezoek waard. De prijs van de Gyokucho Razorsaw bedraagt 109 euro. Baptist levert ook (veel) minder budget vragende Japanse zagen. Meer informatie: www.baptist.nl 

door Jaap van Rijn

Wat is KlusVisie?
De klusser die geen uitdaging uit de weg gaat en op zoek is naar de laatste klustrends, onderhoudstips en (ver)bouwweetjes, leest KlusVisie. De enthousiaste redactie bestaat uit een netwerk van ervaren vakmannen en -vrouwen die praktische tips geven om snel de beste klus- en slimste (ver)bouwresultaten te krijgen. Met handige step by step-reportages en duidelijke producttesten kan iedereen direct aan de slag. Kijk voor inspiratie en meer informatie op www.klusvisie.nl.

Afbeelding
Afbeelding
advertentie
advertentie