Afbeelding
Jaap van Rijn/KlusVisie

Je houten terras weer als nieuw: ontgrijzen zonder grijze haren te krijgen

Klussen & Vrije tijd

SLIEDRECHT Ziet het houten terras of het houten meubilair er niet meer uit? Is zelfs van mooi vergrijsd hout geen sprake meer? Ga dan aan de slag met speciale schoonmaakmiddelen.

KlusVisie test vloeibare producten die oxaalzuur bevatten in een alcoholoplossing en een waterige gel met oxaalzuur. Oxaalzuur is een mild zuur dat onder meer rabarber en spinazie ietwat wrang maakt. Sommige producenten verwerken oxaalzuur in een waterige gel omdat dit prettiger verwerkbaar zou zijn. Oxaalzuur is in principe biologisch afbreekbaar, de zuiverheid kan hierbij een rol spelen. Tevens werden producten uitgeprobeerd met natriumhypochloriet, ook bekend als bleekloog.

Twee producten met oxaalzuur en een ontgrijzer op basis van natriumhypochloriet geven in deze test de beste resultaten. Omdat oxaalzuur het milieu veel meer ontziet, worden alleen de producten met dit zuur besproken.

Dit artikel is een samenwerking met onze mediapartner KlusVisie. Meer van dit soort artikelen zijn te lezen op onze website in de rubriek Mijn Leven/Klussen & Vrije tijd.

SCHOONMAKEN Eerst maak je het terras schoon met water en een borstel. Met dit handwerk heb je veel minder kans dat de houtvezels open gaan staan dan als je de hogedrukreiniger vol op het hout laat knallen. Open houtvezels zullen sneller weer vervuild raken. Wil je toch met de hogedrukreiniger werken, gebruik dan een bijbehorende terrasreiniger of houd voldoende afstand tot het hout.

DROOG OPBRENGEN Na het schoonmaakwerk gaat KlusVisie aan de slag met de oxaalzuur bevattende gel Osmo Power en een borstel. De gel is ook op natte houtdelen verwerkbaar, het verbruik zakt dan per vierkante meter. Osmo adviseert droog opbrengen bij sterk vergrijsde delen. Op het testterras geeft droog opbrengen het beste resultaat. De geurloze gel laat zich makkelijk verwerken en er komen geen geurtjes vrij. Die produceren ontgrijzers met alcohol of een chloorproduct wel. Na 20 minuten wordt de gel met veel water verwijderd. De tien jaar oude delen krijgen weer een warme kleur na de behandeling. Kanttekening: een topresultaat is alleen te behalen als je het hout goed schoon borstelt. Na 48 uur droogtijd kun je het hout afwerken met bankirai-olie.

(de tekst gaat onder de foto verder)


Jaap van Rijn/KlusVisie

ONTWERINGSWATER Als het naar bovenhalen van de houtkleur het uitgangspunt is, dan kun je het terras ook schoonmaken met ontweringswater, in dit geval van De Parel. Vooral meubelrestaurateurs behandelen hout met ontweringswater. Vaak maken ze het watertje zelf: 10% oxaalzuurkristallen oplossen in 90% water. Door zelf het percentage oxaalzuur te bepalen, kunnen de restaurateurs gerichter zwarte plekken op het hout aanpakken. De Parel biedt ook een hardhout-ontgrijzer, het ontweringswater van deze producent bevalt tijdens de terrastest beter.

Vooral Osmo Power en De Parel Ontweringswater halen de oorspronkelijke houtkleur deels naar boven, zo blijkt uit de KlusVisie-test. Na het opbrengen van de bankirai-olie ziet het terras er weer goed uit.

door Jaap van Rijn

Wat is KlusVisie?
De klusser die geen uitdaging uit de weg gaat en op zoek is naar de laatste klustrends, onderhoudstips en (ver)bouwweetjes, leest KlusVisie. De enthousiaste redactie bestaat uit een netwerk van ervaren vakmannen en -vrouwen die praktische tips geven om snel de beste klus- en slimste (ver)bouwresultaten te krijgen. Met handige step by step-reportages en duidelijke producttesten kan iedereen direct aan de slag. Kijk voor inspiratie en meer informatie op www.klusvisie.nl.

Afbeelding
Afbeelding
advertentie
advertentie