Afbeelding
Jaap van Rijn/KlusVisie

Strippen als een professional? Zo doe je dat

Klussen & Vrije tijd

SLIEDRECHT Een kabeltje strippen? Die klus kun je klaren met een combi-tangetje of scherp mes. Eenvoudiger gaat het strippen met de ontmantelaar of stripper. KlusVisie voelt een aantal strippers aan de tand.

Het Duitse Jokari-Krampe is marktleider van gereedschap waarmee je kabels, draden en leidingen stript en ontmantelt. Josef Krampe legde ooit de kiem van het succes in zijn elektra- en hifiwinkel. Daar vernam hij dagelijks hoe zijn klanten worstelden met draad strippen en ontmantelen. Hij bedacht het Jokari-mes waarmee je sneller kabels kunt ontjassen. De naam is ontleend aan Josef Krampe en zijn dochter Maria: Jo = Jo, Krampe = ka en Maria = ri. 

De tool werd een succes. Jo bedacht verbeterde versies van de oerstripper en gereedschap als microdraadstrippers en striptangen. Inmiddels bieden ook merken als Facom, Gedore, Weicom en Knipex dergelijk gereedschap. Vooral professionals gebruiken dit betrouwbare gereedschap waarmee ze het werk sneller kunnen doen. Maar ook de doe-het-zelver kan profiteren van de mogelijkheden en de kwaliteit.

Dit artikel is een samenwerking met onze mediapartner KlusVisie. Meer van dit soort artikelen zijn te lezen op onze website in de rubriek Mijn Leven/Klussen & Vrije tijd.

NOG SNELLER Een Jokari is een stuk kunststof voorzien van gaten met mesjes op precies de juiste plek. Op dit thema weet de fabrikant indrukwekkend veel variaties te ontwikkelen. Zoals de Jokari nr. 15. Met dit gereedschap ontmantel je zowel kabels van tot doorsnee 8 mm tot doorsnee 13 mm als draad van doorsnee 0,2 tot doorsnee 4,0 mm. Het uitschuifbare mesje is handig. Je klapt de met een veer uitgevoerde Jokari open, legt er een kabel in, drukt het gereedschap dicht zodat twee mesjes in de mantel snijden. Draai de Jokari een paar keer om de kabel. Vervolgens leg je de kabel in de schuine opening aan de bovenkant en trek je de mantel eraf. Draadjes ontmantelen gaat nog sneller. De draad in de juist opening leggen, de Jokari dichtdrukken en de mantel er vanaf trekken zonder beschadiging van de kern.

(de tekst gaat onder de foto verder)


Jaap van Rijn/KlusVisie

TUSSENSTUK Knipex biedt met de Black een variatie op de kabelontmantelaar. Ook dit gereedschap kan het einde van een kabel ontmantelen. Maar het kan zijn dat je een tussenstuk wilt verwijderen. Met de Knipex maak je dan een spiraalsnede op de gewenste plek. Eerst de kabel in het mesje klemmen. Dan het handvat iets uitrekken, iets naar links draaien en vervolgens de Knipex om de kabel heen draaien. Het is secondenwerk voor een klusje dat met een gewoon mesje langer duurt.

(de tekst gaat onder de foto verder)


Jaap van Rijn/KlusVisie

MICRODRAAD Wil je microdraad strippen? Pak dan de Jokari PWS. Het bleek een van de begerenswaardige strippers van de KlusVisie-test. De stripper werkt met een in hoogte instelbaar ‘hakblok’ (het rode linkerschuifje). Heb je de maat van de draad ingesteld, dan is het een kwestie van het te strippen draadje in de rechteropening tegen de instelbare aanslag schuiven en met de duim het mesje indrukken.

door Jaap van Rijn

Wat is KlusVisie?
De klusser die geen uitdaging uit de weg gaat en op zoek is naar de laatste klustrends, onderhoudstips en (ver)bouwweetjes, leest KlusVisie. De enthousiaste redactie bestaat uit een netwerk van ervaren vakmannen en -vrouwen die praktische tips geven om snel de beste klus- en slimste (ver)bouwresultaten te krijgen. Met handige step by step-reportages en duidelijke producttesten kan iedereen direct aan de slag. Kijk voor inspiratie en meer informatie op www.klusvisie.nl.

Afbeelding
Afbeelding
advertentie
advertentie