1 januari 1900 om 00:00 Lokaal nieuws

Dit jaar besteedt Tolknet extra aandacht aan communicatieoplossingen voor doven en slechthorenden bij werksituaties. Daarom vandaag een interview met Jolanda Peet. Zij werkte met veel passie voor het recruitmentnetwerk binnen Reed Business. Nu is zij initiatiefnemer van JobAccept. Wat is JobAccept? “JobAccept is een vacaturebank voor werkzoekenden en studenten met een zintuiglijke, fysieke of autistische beperking. De focus ligt op MBO/HBO/WO niveau voor de reguliere arbeidsmarkt. Wij zijn een normale vacaturebank, maar pakken verschillende doelgroepen bij elkaar. Daarbij hoef je bij JobAccept niet te betalen voor een vacatureplaatsing. JobAccept is geen loopbaanprofessional en biedt ook deze service niet. Je kunt wel loopbaanprofessionals vinden op JobAccept. Het is een tool om te gebruiken. JobAccept is nu ruim drie maanden live en ik werk hard aan het aantrekken van nieuwe vacatures en stageplaatsen en het aangaan van samenwerkingen.”

Waarom deze doelgroep? “Tijdens contacten met Visio heb ik mij verdiept in werk voor blinden en slechtzienden. Ik heb met een aantal werkzoekenden met een visuele beperking gepraat. Zonder uitzondering hadden zij een HBO diploma op zak, maar geen passend werk. Ik miste een portal die alles bij elkaar bracht voor deze doelgroep. Ik wilde graag een eigen vacaturebank opzetten in een niche waar nog genoeg ruimte over is voor iets nieuws. Tijdens de Nieuwjaarsborrel van het Doofblinden Netwerk heb ik ook kennis gemaakt met deze doelgroep. Zelf heb ik overigens geen handicap. Maar ach, dat heb ik ook niet nodig om het werk te kunnen doen, toch? En daar draait het om.”

Wat wil je bereiken met je bedrijf? “Ik wil dat alle vacatures voor mensen met een beperking transparant op internet staan. Via JobAccept werk ik mee aan deze transparantie door vacatures en stageplaatsen te delen op een centrale plek. Ik vind dat iedere vacaturebank en werkenbij-pagina iets zou moeten bijdragen aan deze transparantie. Iedere vacaturehouder zou tijdens het invoeren van een vacature nog één extra veldje moeten invullen. Namelijk: “Deze werkgever werft in het kader van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen”. Vinkje ervoor en klaar. Transparantie voor iedere werkzoekende én voor de loopbaanprofessional op alle vacaturebanken.”

Nog tips? “Ik weet dat werkgevers graag transparantie terug verwachten van de werkzoekende. Dat betekent dat werkgevers die specifiek op zoek zijn naar een collega met een handicap graag ook in een eerste sollicitatiebrief willen lezen welke beperking je hebt en wat het inhoudt. Dat geeft de werkgever de gelegenheid om na te denken over de mogelijkheden voor de functie. De werkgever is dan in een eerste sollicitatiegesprek al verder gekomen met jou. En net als voor iedere werkzoekende geldt, verdiep je in het bedrijf, de afdeling en de functie. Steek daar veel tijd in. Het kan je toekomst worden. Tijd investeren hierin is zeker niet overbodig!”

Website: www.jobaccept.nl

Interview: www.tolknet.org/jobaccept,-ook-een-tool-voor-doven-en-slechthorenden-4151.html

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie