Lavooi: 'Laaggeletterd? Niks om je voor te schamen'

5 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

SLIEDRECHT - ,,Er zijn ook Sliedrechters die niet goed kunnen lezen. Niks om je voor te schamen. Er is hulp mogelijk." Wethouder Johan Lavooi zette afgelopen maandag zijn handtekening onder het convenant 'Bondgenootschap voor Geletterdheid Drechtsteden'.

Dit bondgenootschap, dat eerder werd ondertekend door de gemeenten Dordrecht en Alblasserdam, zet zich in om laaggeletterdheid in de regio te voorkomen en terug te dringen.  Met de ondertekening van het convenant is nu ook de gemeente Sliedrecht lid van het bondgenootschap. De gemeente wil zich actief gaan inzetten om laaggeletterdheid zichtbaarder te maken en om laaggeletterde mensen door te geleiden naar hulpverlening en cursussen. Het is ook de bedoeling dat de eigen communicatie beter op deze doelgroep wordt afgestemd. 

In Nederland hebben anderhalf miljoen mensen, dat houdt in één op de negen volwassenen, grote moeite met lezen en schrijven. Laaggeletterdheid komt voor in alle lagen van de bevolking. Laaggeletterden komen vaak in een isolement terecht en lopen risico's omdat ze allerlei formulieren en instructies niet goed kunnen lezen. Ze lopen ook meer risico om werkloos te raken of te blijven. Iedere volwassene heeft een basaal niveau van geletterdheid nodig om actief deel te kunnen nemen aan onze samenleving. En juist dat actief deelnemen aan onze samenleving wordt door de overheid steeds meer van burgers verlangd.

Vorig jaar september is het Bondgenootschap voor Geletterdheid Drechtsteden opgericht om laaggeletterdheid effectief aan te pakken. Publieke en private partijen hebben de handen ineen geslagen om geletterdheid in de regio te bevorderen. Twaalf organisaties zetten hun handtekening onder het bondgenootschap: de Bibliotheek A tot Z, het Albert Schweitzer ziekenhuis, ROC Da Vinci College, Stichting de Wielborgh, UWV Werkbedrijf regio Rijnmond, Philadelphia werk en begeleiding, MEE Drechtsteden, Dienst Gezondheid en Jeugd ZHZ, de Sociale Dienst Drechtsteden en Syndion.

Met de handtekening van Sliedrecht komt het aantal leden nu op vijftien. Het bondgenootschap wordt ondersteund door de Stichting Lezen en Schrijven die in het hele land organisaties stimuleert om samen laaggeletterdheid te bestrijden.

advertentie
advertentie