Scholen stoppen met Avondvierdaagse

4 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

SLIEDRECHT - Met je school vier avonden door Sliedrecht wandelen om vervolgens op de slotdag vol trots je medaille in ontvangst te nemen. Een traditie waar menig Sliedrechter goede herinneringen aan heeft. Historische herinneringen. Want de traditie stopt dit jaar. Dat wil zeggen, de Avondvierdaagse gaat wel door, maar de Sliedrechtse basisscholen doen niet meer mee. De directies vinden dat zij deze extra taak niet meer van hun leerkrachten kunnen vragen.

Door Caroline Voorbergen

De basisscholen Henri Dunant, De Wilgen, Oranje Nassau, Anne de Vries en Prins Willem-Alexander hebben dit omnisportvereniging Synergos, die al jaren de avondvierdaagse organiseert, medegedeeld. ,,De werkdruk voor leerkrachten in het basisonderwijs is de afgelopen tien jaar enorm verhoogd. Wij als directies hebben daarom de serieuze opdracht om heel kritisch te kijken naar wat we wel of niet van onze leerkrachten moeten vragen", lichten de scholen schriftelijk toe aan Synergos. ,,Daarbij komt het sportieve aspect tegenwoordig minder tot zijn recht. In grote groepen is het veel wachten en slenteren en na afloop krijgen de kinderen, ondanks oproepen aan de ouders, ontzettend veel snoep. Ook dit hebben we meegenomen in onze afweging."

De scholen hebben overwogen de begeleiding over te dragen aan de ouders, maar zagen daar toch vanaf. ,,We kunnen de pedagogische sfeer dan niet meer garanderen", leggen ze uit. Zij stellen Synergos voor de groepsinschrijvingen te laten verlopen via verenigingen.

'Enorme domper'

Voor Synergos was de brief een ,,enorme domper", zegt voorzitter Alex Visser. ,,Vooral omdat we de laatste jaren veel energie hebben gestoken in het beter stroomlijnen van de vierdaagse om het slenteren en wachten te voorkomen. Onder meer door de grote groepen, zoals van de Prins Willem-Alexanderschool die met 400 kinderen meeliep, op te knippen in kleine groepjes. Elk met een ander kleur hesje. Ook lieten we de oudere kinderen niet meer achter de onderbouw aanlopen om oponthoud te voorkomen. We waren goed bezig", vindt Visser. Het voorstel van de scholen, om kinderen in verenigingsverband mee te laten lopen, is volgens Visser niet gelukt, in elk geval niet voor dit jaar. ,,We

hebben de verenigingen aangeschreven maar kregen onvoldoende respons."

Voor 2014 is Synergos, na rijp beraad of het überhaupt nog wel kon doorgaan, tot een andere oplossing gekomen. Allereerst is de 3 kilometer voor de allerkleinsten geschrapt. Inschrijven kan pas vanaf 7 jaar. Alle kinderen tot en met 12 jaar kunnen alleen in groepen van minimaal 10 tot maximaal 30 personen deelnemen met begeleider(s) van 18 jaar of ouder (minimaal 1 per 10 kinderen). De voorinschrijving is vervroegd naar een week voor de wandelweek, dit in verband met de bestelling van de medailles. ,,We moeten een indicatie hebben hoeveel deelnemers meelopen. Vroeger wisten we dat wel, jaarlijks zo'n 1200, nu hebben we geen idee", zegt Visser. Hij hanteert geen ondergrens. ,,We proberen het gewoon. Liever een mislukt evenement dan op voorhand de stekker er al uit trekken. We werden daarin ook gesteund door onze vrijwilligers, de verkeersregelaars en boa's. Iedereen is positief en wil door."

De Avondvierdaagse wordt gehouden van 13 tot en met 16 mei. Op www.omnisport-synergos.nl zijn de exacte spelregels te vinden.

advertentie
advertentie