Afbeelding

PvdA kritisch over begrafenisrechten

4 juni 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

SLIEDRECHT - PvdA Sliedrecht zet vraagtekens bij de hoogte van de begrafenisrechten in Sliedrecht. Uit de jaarrekening van 2013 blijkt dat de Sliedrechters over een periode van meerdere decennia samen bijna 1,1 miljoen euro bij elkaar hebben gespaard. Oftewel, te veel hebben betaald. PvdA-raadslid Jennifer Lanser waarschuwde het college dat haar fractie nauwlettend in de gaten gaat houden wat er met dit spaarpotje gebeurt.

Door Caroline Voorbergen

,,De meest eerlijke oplossing zou zijn dit geld weer direct te investeren in de begraafplaats. Het is immers opgepot door Sliedrechters die hun naaste hebben moeten begraven", zegt Lanser. Mocht de gemeente beslissen het bedrag toe te voegen aan de Algemene Reserves dan is het volgens Lanser voor de burger niet meer duidelijk waar het door hun gespaarde geld aan uitgegeven wordt.

Ze vindt bovendien dat de gemeente traag heeft gehandeld. ,,Een bedrag van 1,1 miljoen spaar je niet binnen enkele jaren bijeen op een post waar jaarlijks 500.000 euro in omgaat. Dit gaat dus al decennia zo. Daarbij is het al sinds 1990 bij wet vastgelegd dat de gemeente een kostendekkend tarief moet hanteren. Dat nu pas recht breien is rijkelijk laat."

,,Als ik bovendien lees dat de tarieven mogelijk na 2014 met 8 procent omhoog gaan omdat de exploitatie van de begraafplaats niet meer kostendekkend zou zijn, dan matcht er iets niet", besloot Lanser haar betoog.

Deze tariefstijging is nog niet definitief maar wordt meegenomen in een groot themaonderzoek naar de kostendekkendheid van alle Sliedrechtse tarieven, belastingen en heffingen. De uitkomst van dit onderzoek wordt na de zomer verwacht. ,,Wij kijken hier reikhalzend naar uit en zullen dit onderwerp nauwlettend volgen", waarschuwde Lanser het college.

Wethouder Tanis verwees is in zijn beantwoording ook naar dit onderzoek. ,,Hieruit zal blijken welk gedeelte van die 1,1 miljoen precies vrij komt en dan weten we ook meer over de toekomstige tarieven. We komen er op terug." Op het punt dat de gemeente eerder had moeten handelen gaf hij de PvdA gelijk. ,,Daar ben ik het volledig mee eens. Geen enkel misverstand daarover."

advertentie
advertentie