'FNV-kantoortie' gaat dicht

13 juni 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

SLIEDRECHT - Met rasse schreden nadert het einde voor de Sliedrechtse afdeling van de Bouw- en Houtbond FNV. Op 1 augustus gaat het kantoortje aan de Van den Houte Willemsplein dicht en per 31 december is de afdeling officieel ter ziele. Leden moeten per 2015 met hun klachten en vragen naar een regiokantoor. Met hun verstand weten de bestuursleden Adrie Blom (voorzitter) en Bert Groenewegen (penningmeester) wel dat deze centralisatie binnen de FNV een logische stap is. Maar toch doet het pijn. ,,Met een brok in mijn keel zal ik afscheid nemen", zegt een geëmotioneerde Blom.

Door Caroline Voorbergen

De 66-jarige Adrie Blom zit sinds 1978 in het bestuur en is sinds 1984 voorzitter. Lid werd hij al in 1963 toen hij als jonge knaap in de baggerindustrie ging werken. ,,Dat was vroeger zo. Iedereen werd lid. Als je net nieuw was, werd dat je als eerste door collega's gevraagd. “Ben je al lid? Nee? Opdonderen!" Heel simpel." Blom legt daarmee meteen uit wat het probleem is van de bond en waarom er gecentraliseerd moet worden. ,,We zijn in pakweg 10 jaar tijd van 1200 naar 400 leden gegaan. De jongelui schrijft zich niet meer in." Terwijl er volgens Groenewegen nog genoeg is om voor te strijden. ,,Denk aan het feit dat veel banen in de bouw, ook hier in Sliedrecht, ingenomen worden door Polen. En dat baggerschepen die vroeger een volledig Nederlandse bemanning hadden nu vol zitten met Filipijnen. We merkten ook dat door de crisis het werk binnen onze afdeling weer aantrok. Zo kregen we kregen heel veel vragen om te kijken naar ontslagprocedures. Maar toch zet de leegloop van leden door. En dan is het logisch dat de FNV stappen zet", zegt Groenewegen. De leegloop is deels een financiële kwestie, vermoedt Blom. ,,Ze zeggen dat ze de maandelijkse bijdrage te hoog vinden." Maar er zit ook een sociale kant aan het verhaal. ,,Die verbondenheid van baggerraars onderling is er niet meer. Wij kenden iedereen in onze tijd. Wisten aan welke kant van de wereld je maten zaten. Dat is nu niet meer", verklaart Blom.

Baggerstaking

Blom baggerde al toen hij nog maar 16 was. ,,Dan zat je het hele weekend stik alleen op de Oosterschelde voor een loon van 65 gulden." ,,Voor het hele weekend hè. En daar moest je je eigen vreten ook nog van betalen", vult Groenewegen aan. Hij vertelt dat hij net 19 was, pas getrouwd, en al voor 14 maanden weg moest. Het waren die omstandigheden die leidden tot de grote baggerstaking die begon op maandag 5 april. Aan het einde van de eerste stakingsweek kwamen 2500 baggeraars uit het hele land samen in het Feitsmapark waar ze toegesproken werden door stakingsleider Piet de Vreeze. Na drie weken, waarin al het baggerwerk volledig stil lag, wist de vakbond alle actiepunten binnen te halen. Het betekende een ommekeer in de baggerwereld. Blom en Groenewegen raken er niet over uitgepraat. Blom ziet nog de lange rijen bussen met baggeraars uit den lande staan op de Kerkstraat. Gouden tijden voor de vakbond. Bestuurders als De Vreeze en Jaap van de Linden werkten full time in het Sliedrechtse 'kantoortie'. Betaald door de bond.

Liefdewerk, oud papier

Dat gaat nu wel anders. Voor Blom, Groenwegen en ook secretaris Jan Mijnster is het zeker geen drukke baan meer. Maar ongemerkt gaat er toch veel tijd in zitten en dat doen ze onbezoldigd. Liefdewerk, oud papier. Letterlijk. Het 'kantoortie' ligt vol met oud papier. Een deel gaat naar Vakbondsmuseum in Amsterdam, een ander deel naar het hoofdkantoor in Woerden, de rest moet door de papierversnipperaar. En dat het om liefdewerk gaat is te zien aan de emotie van Blom als hij over het afscheid praat. ,,Dit is mijn hele sociale leven." Al zolang Blomvoorzitter is bekijkt hij elke week de rouwadvertenties in de lokale krantjes. Als hij er een (oud-)lid tussen ziet staan gaat hij met zijn maat Bert condoleren. Hij heeft daar geen computer met ledenlijsten voor nodig. ,,Ik ken iedereen." Hij is van plan dat gewoon te blijven doen. Maar de kransleggingen op 4 mei, de jaarlijkse jubilarissenfeestjes in Bellevue, het houdt allemaal op.

Als op 1 augustus het kantoor dicht gaat, kunnen leden nog tot 31 december bellen voor een afspraak met het bestuur. Daarna moeten ze met hun vragen en klachten naar een regiokantoor, waarschijnlijk in Dordrecht, dat is nog niet duidelijk. Alleen de hulp bij het invullen van de belastingen blijft bestaan in Sliedrecht, in de Reling.

advertentie
advertentie