Recreëren op de Merwedeheuvel

28 juni 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

DORDRECHT/SLIEDRECHT - Blokhutten, luxe tenten, een strandpaviljoen, wandelpaden, picknickplaatsen en een trimbaan of mountainbikeparcours. Dat is wat de gemeente Dordrecht voor ogen heeft op de Merwedeheuvel, het te realiseren recreatiegebied op stortplaats de Derde Merwedehaven. Begin oktober wil de gemeente een concept-ontwerp klaar hebben en dit in november bespreken met de omgeving en de Dordtse raad. De gemeente Sliedrecht is tot nu toe nog niet betrokken geweest bij de ontwikkeling van het gebied.

"Een openbaar toegankelijk recreatieterrein dat goed aansluit op de recreatieve functies in de omgeving, waarbij de unieke kwaliteiten van de heuvel zoveel mogelijk worden benut." Dat was het vertrekpunt van de gemeente Dordrecht toen zij met haar partners om de tafel ging zitten. Deze gesprekken hebben geleid tot een 'visie' die de gemeente Dordrecht onlangs haar gemeenteraad voorlegde en die moet leiden tot de presentatie van een concept-ontwerp dit najaar. In die visie ziet Dordrecht een stelsel van wandelpaden en, in mindere mate, fietspaden voor zich op de oude afvalberg, met bankjes, afvalbakken, informatieborden en parkeerplaatsen. Ook denkt de gemeente aan voorzieningen als speelweiden, picknick- en barbecueplaatsen en een trimbaan of mountainbikeparcours. Overnachten op de Merwedeheuvel moet eveneens mogelijk zijn. Daarvoor stelt de gemeente blokhutten of luxe tenten voor. Een strandtent zou kunnen dienen als horecavoorziening. Zware bouwwerken zijn uitgesloten in verband met de afdeklaag over de afvalberg. Op dit moment loopt nog een apart onderzoek naar de bouwmogelijkheden.

Om het gebied goed te laten aansluiten op de omgeving moet de bereikbaarheid per auto, fiets of waterbus verbeterd worden. Daarmee kan tegelijk de huidige bereikbaarheid van de naastgelegen Merwelanden een verbeterslag maken.

Het recreatiegebied moet in 2023 klaar zijn.

advertentie
advertentie