Parkschap Nationaal Park De Biesbosch verkoopt schip De Halve Maen

30 juni 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

DORDRECHT - Parkschap Nationaal Park De Biesbosch heeft vandaag (dinsdag 1 juli) het schip De Halve Maen overgedragen aan Ottevanger OV. De nieuwe eigenaar zal het schip laten varen onder de naam Rederij Halve Maen.

In oktober vorig jaar stemde het Bestuur van Parkschap Nationaal Park De Biesbosch in met het voorstel om een geschikte marktpartij te vinden voor de exploitatie van de Halve Maen. Ottevanger OV wordt de nieuwe eigenaar van Europa's grootste rondvaartboot op zonne-energie. Het schip zal een standplaats in Dordrecht en bij Biesboschcentrum Dordrecht krijgen en zal dus nog regelmatig naar de Biesbosch varen. De geplande vaartochten van Biesboschcentrum Dordrecht zullen in 2014 volgens schema doorgang vinden met Rederij Halve Maen. Reserveringen kunnen zoals voorheen via Biesboschcentrum Dordrecht worden gemaakt.

Om bezoekers de Biesbosch te laten beleven, besloot het toen nog Natuur- en Recreatieschap de Hollandse Biesbosch eind jaren '80 vaartochten te organiseren. Aanvankelijk met een gehuurde boot en vanaf 1994 met een eigen rondvaartboot. De ambitie van het Schap om toonaangevend te zijn in fluisterend varen als duurzame vorm van waterrecreatie, deed besluiten tot de bouw van een rondvaartboot op zonne-energie. Met de bouw van het hybride schip De Halve Maen werd deze ambitie in 2005 realiteit. Als grootste rondvaartboot op zonne-energie van Europa met een lengte van ruim 26 meter, capaciteit voor 180 personen, rolstoeltoegankelijkheid en de allernieuwste technische snufjes was De Halve Maen 9 jaar lang een visitekaartje voor Parkschap Nationaal Park De Biesbosch en voor de stad Dordrecht, die substantieel bijdroeg in de kosten van de bouw.

De ambities en de voorbeeldfunctie met betrekking tot duurzaam varen zijn met De Halve Maen behaald. Duurzaam gebruik van de Biesbosch en duurzaam varen zijn de norm geworden.

Tijden veranderen. Ook voor het Parkschap, dat zich meer en meer richt op haar kerntaken. Het Parkschap vervult andere taken en rollen en doet dit met minder of andere middelen. Enerzijds door terugtredende overheden in verantwoordelijkheden en middelen. Anderzijds door de samenwerking met ondernemende partijen in de regio. De verkoop van de Halve Maen maakt onderdeel uit van de in dit kader voorgenomen maatregelen. Het proces om een geschikte koper te vinden en om een oplossing te vinden voor de medewerkers waarvoor dit consequenties heeft, is met grote zorgvuldigheid uitgevoerd en heeft ruim tien maanden in beslag genomen. Er is een "pakket van wensen" samengesteld waarmee mogelijk geïnteresseerde partijen zijn benaderd. Eén van de wensen van het Parkschap was dat De Halve Maen voor de Biesbosch behouden blijft. Met de nieuwe eigenaar, Ottevanger OV, wordt aan deze wens voldaan.

De samenwerking met het Parkschap, de verbinding met tussen de Biesbosch en de stad Dordrecht en het programma-aanbod inclusief de huurmogelijkheden van het schip blijven bestaan en worden versterkt. Ottevanger en het Parkschap hebben vertrouwen in een duurzame toekomst met dit schip in de Biesbosch-regio.

advertentie
advertentie