De Hooizolder gaat voor duurzaam: de wormenbak van Carl

15 juli 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

SLIEDRECHT - Naast De Hooizolder is sinds kort een Duurzaamheidtuin geopend. Deze is voor iedereen toegankelijk, dagelijks van 9.00 - 17.00 uur. Hier is voor jong en oud van alles te ontdekken over duurzaamheid. Kijkend, ruikend, voelend of lezend kan iedereen de tuin onderzoeken. De komende weken presenteert Het Kompas diverse onderdelen van de tuin. Deze week vertelt Carl van Rijn over zijn favoriete onderdeel: de wormenbak.

Carl is de stuwende kracht achter De Hooizolder en natuurspeeltuin De Woeste Weide. Hij is ook de initiatiefnemer van de Duurzaamheidtuin. Hij zet zich dagelijks met hart en ziel in om kinderen te informeren over de natuur en het milieu. Het zélf beleven staat hierbij centraal. Logisch dat we hem als eerste aan het woord laten.

,,Bij het ontwikkelen van het plein zijn we begonnen met een wormenbak. Dat is niet voor niks. Veel mensen vinden wormen een beetje vies. Maar wormen zijn heel duurzame beestjes. Op kleine schaal kan je mensen met een wormenbak duidelijk maken wat duurzaamheid inhoudt. Zeker bij kinderen is het belangrijk om in het klein te beginnen; met onderwerpen die aansluiten bij hun belevingswereld. Uiteindelijk hopen we met de tuin bij te dragen aan bewustwording van duurzaam gedrag."

Maar wat is er dan duurzaam aan een wormenbak? ,,In de wormenbak gooien we keukenafval. De wormen zorgen er dan voor dat het goede grond wordt. De wormen eten het afval op en poepen het daarna weer uit. En die poep zorgt ervoor dat de grond vruchtbaar wordt. De wormen zorgen er ook voor dat het regenwater sneller gefilterd wordt en in de grond gemakkelijk bij alle wortels komt. Dit komt door alle gangetjes die ze graven in de grond. Kortom; een goed voorbeeld van hergebruik van afval, waar ook nog eens de grond beter van wordt."

,,In de wormenbak hebben we 500 wormen gedaan. Ondertussen zijn het er wel 1.000. Er zitten vier deurtjes in de bak, met daarachter plexiglas. Achter de deurtjes kan je goed zien dat de wormen voor goede grond zorgen. Je zal trouwens niet altijd een worm zien. Ze houden namelijk niet van licht. Veel kinderen vinden dat wel jammer. Hun eerdere 'bah, wormen zijn vies' is meestal veranderd in nieuwsgierigheid naar de wormen."

De Hooizolder is het Natuur- en Milieu-educatiecentrum van Sliedrecht. Het Natuurlokaal is gevestigd in het Feitsmapark naast de kinderboerderij. Dagelijks komen er tientallen schoolkinderen uit Sliedrecht lessen volgen die over natuur en milieu gaan. www.feitsmapark.nl.

advertentie
advertentie