Historisch Moment (80) Sliedrecht

17 juli 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

Oude foto:

Waar stond dit pand en wat was de geschiedenis van het pand, gesierd met de 1, op de foto? Op deze vraag zijn heel wat reacties per mail en telefoon gekomen.

De bewoners van het huis resp. B 239, B 116 en Rivierdijk 540:

1914/1916 Weduwe Visser-Nieuwpoort, 1921/… Weduwe Visser-Kalis, 1937/… Pieter de Baat, bankier, 1937/… Leendert Mostert, 1952/1965 Willem van Empel, smid en winkel in huishoudelijke artikelen.

Het pand stond op de plaats waar de vroegere, nu vervallen, showroom van garage Lanser nabij de Oosterbrugstraat is.

Willem van Empel herkende het pand als dat van zijn opa en stuurde ons een mooie foto van de zaak in potten, pannen en kachels. Verder was er achter de zaak een smederij. (Foto hierbij afgebeeld met inzet de foto van de omgeving).

Riens Lagewaard wist te melden dat er vroeger een bank in het gebouw geweest is. De kluis was bij de sloop nog aanwezig. Aan de achterzijde was woon- en slaapruimte. Daar woonde enige tijd de familie Mostert. Later is de winkel van Van Empel in het voorste gedeelte gekomen en in de eerder genoemde woonruimte de smederij, waar ook paarden werden beslagen.

W. v. d. Graaf heeft kennelijk goede ogen en kon de naam Van Empel lezen op het bord aan de muur. Het pand is gesloopt in de jaren 60.

Verdere reacties kwamen van Aart Blokland, Barry Egas, Hanneke Plenk-Van der Vlies, Andre Baas, Henny van Es-van Empel, M. Kuipers-Budding, mevrouw Slotboom-Prins en familie Adriaanse. Allen hartelijk dank voor jullie medewerking.

Nieuwe foto

Deze keer vragen we uw aandacht voor de sleep over de rivier. Een Sliedrechts Monument uit de vorige eeuw op sleeptouw. Weet u zich te herinneren waar het hierom gaat? Enig idee wanneer deze foto gemaakt is? Waar gaat het naar toe? Wie zijn de personen die toekijken? Waar staan ze te kijken?

We rekenen weer op veel reacties. Doe dit aan de redactie van de Historische Vereniging Sliedrecht. Bas Lissenburg: info@historie-sliedrecht.nl of telefoon 0184-415368.

advertentie
advertentie