'Echt een pareltje voor Sliedrecht'

18 juli 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

SLIEDRECHT - Het is zomervakantie voor de Sliedrechtse kinderen. Deze week draaien alle schooldirecteuren hun deuren voor zes weken op slot. Jan Bot van OBS Roald Dahl en Jan Willem van Andel van de Anne de Vriesschool doen dat dit jaar met een wel heel bijzonder gevoel. Zij draaien de sleutel in de oude locaties voor het laatst om. Na de zomervakantie betrekken zij de nieuwe brede school aan de Prickwaert.

Door Caroline Voorbergen

En daar kijken ze enorm naar uit. ,,Onze leerlingen en leerkrachten hebben de school steen voor steen zien verrijzen naast ons huidige pand. Regelmatig zijn we naar de vorderingen gaan kijken", vertelt Bot. ,,Iedereen is heel erg enthousiast over het resultaat. De kinderen kunnen bijna niet geloven dat ze hier straks rondlopen." Van Andel kijkt al even trots om zich heen. ,,Voorbijgangers hebben waarschijnlijk aan de buitenkant al gezien dat het een heel mooi pand is, maar van binnen is het zo mogelijk nog mooier. Echt een pareltje voor Sliedrecht."

Beide directeuren en hun leerkrachten zijn op dit moment nog druk in touw voor ze op vakantie kunnen. Gisteren zijn op alle locaties de laatste spullen ingepakt en vond de verhuizing naar de Prickwaert plaats, vandaag wordt alles uitgepakt en ingericht. Het gaat alleen om lesmaterialen en eventuele decoraties. Alle lestafels, stoelen, bureaus, kasten en digiborden zijn nieuw aangeschaft.

De nieuwe brede school bestaat uit twee vleugels. De vleugel van de Anne de Vries bestaat uit 12 lokalen, die van de Roald Dahl uit 8 lokalen. Beide school zijn met elkaar verbonden door twee speelzalen. De middenwand tussen deze zalen kan omhoog zodat beide scholen ook kunnen beschikken over een grotere ruimte. In grote lijnen zijn de twee scholen hetzelfde. Beide hebben een ruime hal met een brede rode trap. De lokalen zijn speels, niet vierkant, en heel licht doordat er veel glas is gebruikt. Tussen twee lokalen bevindt zich steeds een tussenruimte van glazen wanden, wisselend te gebruiken door de klassen aan weerszijden.

Verschillen

De invulling van deze tussenruimte is echter verschillend bij de twee scholen. De Anne de Vries heeft er kookeenheden van gemaakt. De school besteedt veel aandacht aan kookprojecten in de klas en de leerlingen hebben daar nu dus speciale ruimtes voor. De Roald Dahl heeft er voor gekozen de tussenruimtes te gebruiken voor extra instructies of speciale opdrachten voor kleine groepjes leerlingen. Om dit in iets meer afzondering te kunnen doen plakt de school de glazen wanden gedeeltelijk af met Roald Dahl-figuren.

Maar er zijn meer verschillen. Bij de Roald Dahl neemt de bibliotheek een prominente rol in op de begane grond. ,,Wij zijn een literaire basisschool en werken met literaire thema's die maandelijks wisselen, dus het spreekt voor zich dat de bibliotheek voor ons heel belangrijk is", licht Pot toe. De Anne de Vries heeft ook een bibliotheek op de eerste verdieping en heeft daarnaast gekozen voor een afgesloten zaag- en timmerruimte en een techniek- en kunstlokaal. Beide directeuren roemen de samenwerking met de architect. ,,Er is voortdurend overleg geweest waarbij wij elk onze wensen konden aangeven. De architect heeft dit prima opgepikt", zegt Van Andel. Ook de gemeente krijgt van hem een compliment. ,,De politiek is akkoord gegaan met een ruim budget en dat zie je in de kwaliteit terug", zegt Van Andel, die daarbij onder meer wijst op de zonnepanelen en de groene dakbedekking, de vloerverwarming en het geavanceerde ventilatiesysteem.

Samenwerking

Een brede school is geen brede school zonder buitenschoolse opvang, kinderdagopvang en peuteropvang. De Roald Dahl werkt hiervoor samen met SKA, de Anne de Vries doet dit met Eigenwijs.

Beide scholen opereren geheel zelfstandig maar sluiten niet uit in de toekomst regelmatig de samenwerking op te zoeken. ,,Denk bijvoorbeeld aan het Sinterklaasfeest", noemt Van Andel een voorbeeld. Pot ziet hier ook kansen. ,,Het is een groeimodel, waar we de komende jaren onze weg in moeten en zullen vinden."

Foto 1: Jan Willem van Andel, schooldirecteur van de Anne de Vries, bij een aanrechtblokje in de kookruimte tussen twee lokalen.

Foto 2: Jan Bot, directeur van de Roald Dahl, in de zithoek van de bibliotheek die een prominente plek inneemt in de 'literaire school'.

advertentie
advertentie