18 juli 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

SLIEDRECHT - Naast De Hooizolder is sinds kort een Duurzaamheidtuin geopend. Deze is voor iedereen toegankelijk, dagelijks van 9.00 tot 17.00 uur. De tuin bestaat uit verschillende fleurige perkjes, die samen een mooi geheel vormen. Hier is voor jong en oud van alles te ontdekken over duurzaamheid. Kijkend, ruikend, voelend of lezend kun je de tuin onderzoeken. Voor kinderen is er zelfs een speurtocht! Maar je kan er ook gewoon even zitten om je boterham op te eten. De komende weken vertelt iemand iedere week over een favoriet onderdeel van de tuin. Deze week: De Kringloopwinkel, Arie de Ruiter - Solarcooker

De Kringloopwinkel en Arie de Ruiter zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Arie is de oprichter en voorzitter van De Kringloopwinkel. Door hergebruik van spullen wil Arie een bijdrage leveren aan een duurzame toekomst. Dit sluit aan bij het uitgangspunt van het Natuur- en Milieu Educatiecentrum De Hooizolder. Een reden voor De Kringloopwinkel om De Hooizolder financieel te ondersteunen, waardoor er nu een nieuw mooi en duurzaam pand staat. Maar Arie zit nooit stil als het om duurzaamheid gaat; hij is ook de oprichter van werkgroep Solar Cooker Sliedrecht. Wat doen zij?

,,Met de Solarcooker kan je koken op zonne-energie. De heer Dierkx is de bedenker van dit slimme kooksysteem. Het is een vierkante houten, goed geïsoleerde kist met deksel. De binnenkant van de kist en de deksel zijn bekleed met aluminium. De kist wordt afgesloten door een glazen deksel. De temperatuur kan 140°C halen. Bijna alle soorten voedsel kan je erin bereiden. Hij is in Nederland te gebruiken, maar de Solarcooker is vooral een duurzame oplossing in landen waar de zon vaak schijnt en waar normaal gesproken nog op een houtvuur gekookt wordt. De Solarcooker zorgt ervoor dat er minder CO2 uitgestoten wordt en er geen bomen gekapt hoeven te worden voor het koken. En als je elke dag in de rook van vuurtje zit, is dat niet goed voor je gezondheid. Daarnaast zijn die vuurtjes om op te koken heel gevaarlijk voor kleine kinderen. Voor mij reden genoeg om me in te zetten voor de Solarcooker; en deze zelf te fabriceren. Ik vind het leuk dat de Solarcooker ook in de Duurzaamheidtuin staat. En helemaal leuk als er op zonnige dagen soms ook echt op wordt gekookt." Scholen kunnen een Solarcooker huren. Kijk voor meer informatie op www.solarcooker.nl.

De Hooizolder is het Natuur- en Milieu-educatiecentrum van Sliedrecht. Het Natuurlokaal is gevestigd in het Feitsmapark naast de kinderboerderij. Dagelijks komen er tientallen schoolkinderen uit Sliedrecht lessen volgen die over natuur en milieu gaan.

Kijk voor meer info op: www.feitsmapark.nl.

advertentie
advertentie