De Hooizolder gaat voor duurzaam: 100 % water

18 juli 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

SLIEDRECHT - Naast De Hooizolder is sinds kort een Duurzaamheidtuin geopend. Deze is voor iedereen toegankelijk, dagelijks van 9.00 - 17.00 uur. De tuin bestaat uit verschillende fleurige perkjes, die samen een mooi geheel vormen. Hier is voor jong en oud van alles te ontdekken over duurzaamheid. Kijkend, ruikend, voelend of lezend kun je de tuin onderzoeken. Voor kinderen is er zelfs een speurtocht! Maar je kan er ook gewoon even zitten om je boterham op te eten. De komende weken vertelt iemand over een favoriet onderdeel van de tuin. Deze week: Arie en Hendrik Bakker - 100% water.

Arie Bakker is klusjesman bij De Hooizolder. Mede dankzij hem ziet de Duurzaamheidtuin er zo mooi uit. Met alle voorkomende werkzaamheden weet hij raad. Een hek timmeren, vlonders of infobordjes; Arie pakt alles aan. En niet te vergeten zijn zoon Hendrik, die vrijwillig meewerkt met zijn vader. Niet alleen voor de gezelligheid, maar ook omdat hij achter de doelstellingen van De Hooizolder staat.

,,We zetten ons graag in voor de Duurzaamheidtuin. Het is leuk klussen, omdat je meteen resultaat ziet. Bij het thema Waterverbruik hebben we wel gemengde gevoelens. Om het water van de aarde te symboliseren, staan er 100 bekertjes opgesteld. Het kostte wel wat moeite om deze allemaal goed vast te plakken. Maar je staat hierdoor wel goed stil bij het water op onze aarde. Maar liefst 97% is zout water, de overige 3% is zoet water. Van deze 3% is een nog kleiner gedeelte bereikbaar of geschikt om te drinken. Dat zorgt ervoor dat op sommige plekken in de wereld mensen bijna geen water hebben. In Nederland is er genoeg water. Toch is het goed om op ons watergebruik te letten. Het water schoonmaken en het naar jouw kraan brengen kost veel energie.

Wij proberen daarom minder water te verbruiken. Door korter te douchen. Of niet teveel de tuin sproeien. De wortels van de planten worden hierdoor langer, omdat ze naar het grondwater groeien. Ook kopen we vaker biologische producten, omdat bij de productie hiervan minder water wordt gebruikt. Het zou ook goed zijn om minder vlees te eten, want om dieren op te fokken is er veel water nodig. Maar daar kunnen we nog niet echt aan wennen."

De Hooizolder is het Natuur- en Milieu-educatiecentrum van Sliedrecht. Het Natuurlokaal is gevestigd in het Feitsmapark naast de kinderboerderij. Dagelijks komen er tientallen schoolkinderen uit Sliedrecht lessen volgen die over natuur en milieu gaan.

Kijk voor meer info op: www.feitsmapark.nl.

advertentie
advertentie