Afbeelding

Column Leon Boer: Illegale kroegen

22 juli 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

H'VELD-G'DAM/SLIEDRECHT - Sinds jaar en dag kampt Hardinxveld-Giessendam met een maatschappelijk probleem. Al sinds 2007 komt dit bij tijd en wijlen ook in het nieuws. De speurtocht naar illegale kroegen is nu weer actueel. Schattingen op dit moment vertellen ons dat er ongeveer zevenentwintig illegale kroegen zijn in Hardinxveld-Giessendam. De gemeente heeft al eerder haar burgers opgeroepen om de zuipkotten te verraden bij de autoriteiten. Daar is toen weinig van terecht gekomen. Burgers vragen om NSB'ertje te spelen lijkt mij ook geen geschikte methode. Als dat uitkomt heeft zo'n persoon natuurlijk een probleem.

In het AD van vorige week stond een artikel, waarin een kroegbaas van een legale kroeg, vertelde dat hij enorm veel schade heeft van deze zuipkotten maar ze ook niet wil verraden. ,,Dan word je hier met de nek aangekeken en blijven de klanten weg!" Ik vraag me af waarom Hardinxveld zoveel van deze illegale gelegenheden heeft. In Sliedrecht zijn er misschien tien van dit soort gelegenheden die tot nu toe buiten schot zijn gebleven van maatregelen.

Ik begrijp de problemen rondom dit soort gelegenheden prima. Aan de ene kant willen jongelui met eigen vrienden goedkoop vermaak, aan de andere kant is de gemeente verantwoordelijk voor de openbare orde en de veiligheid van burgers. De reguliere horeca moeten zich aan heel veel regels houden die ook veel geld kosten. Mede daardoor kunnen zij geen biertje verkopen voor één euro. De illegale varianten hebben dit soort kosten niet en worden gerund door "vrijwilligers". Dan heb je bijna geen kosten en kan het bier goedkoop over de bar. Er zijn ook tenten waar alles super professioneel geregeld is. Ik ben wel eens naar een feestje geweest in zo'n illegale bar. Echt beregezellig en goed geregeld.

Uiteindelijk is het wettelijk niet toegestaan om dit zo te doen en dus staat de gemeente in het gelijk. Kennelijk hebben ze alleen niet zo'n haast met het ontruimen van dit soort gelegenheden. Er komen er alleen maar meer bij lijkt het wel. Alleen de 'gelegenheden' die het te bont maken krijgen problemen. Dat lijkt op struisvogelpolitiek. Wat je niet wilt zien, is er ook niet....Dan heb je er ook geen last van. Dat is een oplossing. Of dat de juiste is weet ik niet. Nu eerst een biertje... Dat dan weer wel.

advertentie
advertentie