Leerzaam bezoek delegatie uit Orastië

Lokaal nieuws

SLIEDRECHT - Burgemeester Ovidiu Balan van Orastië bracht van woensdag 27 augustus tot dinsdag 2 september met een kleine delegatie een bezoek aan Sliedrecht. De Roemeense bezoekers wachtte een druk programma rond de drie centrale thema's jeugd, zorg en milieu. Terugblikkend kon Balan stellen dat hij heel veel had geleerd van de bezoeken aan KNOTS, het Griendencollege, Albert Schweitzer ziekenhuis, Waerthove en de milieustraat. Zijn collega Bram van Hemmen benadrukte dat er ook voor Sliedrecht veel te winnen valt.

Door Caroline Voorbergen

De activiteitenweek KNOTS werd met grote belangstelling bekeken. ,,Ik was positief verbaasd, vooral door de vrijwillige inzet van zoveel jonge mensen", zei burgemeester Balan. Vrijwilligerswerk bestaat in Roemenië slechts op kleine schaal vanuit de kerken. Maar het is wel iets waar het land meer impulsen aan wil geven, legde hij uit. Hij ziet daarom mogelijkheden een Roemeense versie van KNOTS in Orastië te introduceren. ,,Al zal het niet direct van de grond komen. Stap voor stap."

Stichting Open Jeugdwerk Sliedrecht (SOJS) gaf ook een presentatie over hun werk en resultaten. ,,SOJS gaf echt een visitekaartje af", zegt burgemeester Van Hemmen daarover. ,,Maar tegelijkertijd konden we ook leren van de Roemeense inbreng. Zo blijkt dat de Roemeense jeugd minder alcohol inneemt dan de Nederlandse jeugd. Dat doen ze door op scholen sterk in te zetten op voorlichting. Ook de familie - niet alleen de ouders maar de hele familie - wordt hier nauw bij betrokken."

Tijdens het bezoek aan het Griendencollege werden met de schooldirectie afspraken gemaakt de uitwisselingen weer op te pakken. ,,Voor Sliedrechtse leerlingen zou het goed zijn onze cultuur te leren kennen. Als ze een weekje meedraaien in een gezin zien ze hoe bij ons familiebanden werken. Hoe we elkaar helpen", legt Balan uit. ,,Maar ook zullen ze zien hoe serieus Roemeense leerlingen studeren. Zij beseffen zich goed dat studie de deur naar de toekomst is."

Met de directie van het Albert Schweitzerziekenhuis werd afgesproken de komende jaren meer in te zetten op kennisoverdracht. ,,De afgelopen vier jaar hebben we vooral spullen gestuurd. Nu willen we ons richten op uitwisseling van kennis. Niet alleen medische kennis, maar ook op het gebied van management en financiering", aldus Adriaan Pot, voorzitter van Stichting Stedenband . Volgens burgemeester Van Hemmen kunnen Nederlandse artsen ook veel leren in Roemenië, met name op het gebied van creativiteit en inventiviteit. ,,Het kan inspirerend zijn om te zien hoeveel artsen daar weten te bereiken met veel minder middelen."

Van het bezoek aan het nieuwe complex van Waerthove waren de Roemenen erg onder de indruk, zelfs ontroerd. Ook hier werd met het management afgesproken mee te werken aan kennisoverdracht.

In het kader van het thema milieu werd een bezoek gebracht aan de milieustraat en HVC. Voor Balan een belangrijk thema aangezien Roemenië nu wordt geconfronteerd met EU-richtlijnen op het gebied van afvalverwerking. Hij wilde leren wat hierin de taak van de gemeente is en vond het een eye opener te zien dat de gemeente ook geld kan verdienen met een milieustraat door eerst alle waardevolle materialen van restafval te scheiden.

Burgemeester Van Hemmen benadrukte dat er voor bedrijven grote kansen liggen in Roemenië. ,,Dat duurt misschien nog een paar jaar. Nu leggen we nog uit hoe ze iets op moeten zetten. Straks zeggen we: 'en daar heb je deze producten voor nodig'. Daar zit echt business in."

Adriaan Pot sloot zich hierbij aan. ,,Wij nodigen het Sliedrechtse bedrijfsleven uit contacten te leggen met Orastië. Wij kunnen daar als stichting in bemiddelen."

Fotobijschrift: De burgemeesters Balan en Van Hemmen met de rest van de Roemeense delegatie en Adriaan Pot en Joost Verhoef van Stichting Stedenband.

advertentie
advertentie