560 handen maken 1 kunstwerk

14 september 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

Zondag 14 september jl. werd in de Gereformeerde Kerk Sliedrecht een regenboog van klei onthuld. Veel gemeenteleden hadden er bijna een jaar lang enthousiast aan gewerkt. De regenboog staat symbool voor het jaarthema 'Verbonden', dat de kerk vorig jaar had gekozen.

"De Bijbelverhalen spreken voor zich", aldus gemeentelid Rita Verboom. "God blijft trouw en geeft steeds een nieuwe kans. In het verhaal van Noach lezen we hoe God de regenboog aanwijst als teken van Zijn verbond. We zijn ondanks al onze verschillen met elkaar verbonden! Daarom kozen we als uitwerking van het jaarthema een regenboog. De veelkleurigheid van onze gemeente komt overeen met het prachtige kleurenpalet van de regenboog."

Kerkleden, maar ook ambtsdragers, commissies, clubs en gelovigen uit andere kerkelijke gemeenten werden uitgenodigd om hun bijdrage te leveren op een kleitablet of een wolk van klei. De bijdrage moest aansluiten bij Genesis 9: 12-17 waarin onder meer staat: "Ik plaats mijn boog in de wolken; die zal het teken zijn van het verbond tussen mij en de aarde." Daarna begon het kneden, rollen en snijden van de basisvormen. Die werden vervolgens door de deelnemers versierd met symbolen uit geloof, kerk of eigen leven. Na het bakken volgde het verven in allerlei kleuren. Ook heeft elke deelnemer opschreven wat hij/zij heeft gemaakt en hoe dat past bij het thema 'Verbonden'.

Afgelopen zomer zijn de wolk- en regenboogtabletten samengevoegd. Dit tableau (zie foto) heeft op startzondag 2014 een prominente plek gekregen in de hal van het kerkelijk centrum. "Daar zal het blijven hangen als teken van 'verbondenheid', niet alleen tussen God en ons mensen, maar ook als bewijs van een verbonden gemeente", aldus Gerard de Haan, voorzitter. In totaal zijn 277 trapeze-tabletten en 'wolken' in het tableau verwerkt.

advertentie
advertentie