Centrum van Sliedrecht op Korenfestival podium voor 40 koren

24 september 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

SLIEDRECHT - Aanstaande zaterdag is Sliedrecht het podium van 40 koren uit heel Nederland tijdens het Korenfestival aan de Merwede. Vanaf 10:30 uur 's morgens zijn er 111 concerten te beluisteren, verspreid over 13 verschillende locaties in het centrum van Sliedrecht. Organisator Rien Mudde is anderhalf jaar bezig geweest met de voorbereiding en kijkt er naar uit het evenement te zien gebeuren.

Het festival brengt 40 koren met een totaal van ongeveeer 2500 zangers en zangeressen in hartje Sliedrecht samen. Ieder koor heeft drie keer een optreden van ongeveer 20 minuten. ,,Het is een soort carrousel", vertelt Mudde. ,,Terwijl het ene koor optreedt op een locatie, is het daaropvolgende koor al aanwezig onder het publiek om het stokje daarna over te nemen." Het festival is gericht op een breed publiek. Er zullen veel verschillende soorten koren aanwezig zijn. Zo kan Bach niet ontbreken in het repertoire, maar ook geluiden in de stijl van André Hazes zullen aanwezig zijn. De verschillende locaties zijn verspreid over ongeveer een vierkante kilometer. Van het gemeentekantoor met haar mooie akoestiek tot de Ontmoetingskerk aan de Jacob Catsstraat. Van de Grote Kerk tot het Merwedeplein. Er zullen zowel binnen- als buitenconcerten plaatsvinden. De locaties zijn te herkennen aan de vlag die speciaal hiervoor ontworpen is. Op iedere locatie is tevens een programmaboekje te vinden. Aan het eind van de dag om 16:00 uur vindt de finale plaats rondom de muziektent op het Doctor Langeveldplein. Hier verzamelen alle koren zich om een slotconcert te geven.

Het festival wordt georganiseerd vanuit de stichting Sliedrecht en Cultuur. Rien Mudde is hier als bestuurslid samen met nog een aantal anderen in 2011 een werkgroep gestart om deze activiteit van de grond te krijgen. Het Korenfestival aan de Merwede wordt gesubsidieerd door de gemeente en kent verschillende sponsors. Daardoor is het gratis voor iedere bezoeker. De taak van de werkgroep is het organiseren van activiteiten die voor een breed publiek toegankelijk zijn. Het Korenfestival biedt hierbij een podium voor alle koren. ,,Er is nog nooit een mogelijkheid gecreëerd in Sliedrecht met zoveel variatie in muziek. Er is tijdens dit festival voor iedereen wat te vinden."

Het Korenfestival aan de Merwede vindt aanstaande zaterdag voor de tweede keer plaats. In 2012 was het eerste festival een groot succes. Met toen 'slechts' 16 koren op zeven verschillende locaties was de belangstelling al groot. Rien Mudde kijkt uit naar een steeds succesvollere toekomst wat het korenevenement betreft. ,,Ik hoop dat er een festival komt in de toekomst waarop we bij het slotconcert een filharmonisch orkest in de muziektent kunnen zetten dat samenspeelt met een koor. Ik wil naar een evenement wat de sfeer krijgt van een grachtenconcert, maar laat nu eerst aanstaande zaterdag maar komen."

advertentie
advertentie