Repair Café opent officieel haar deuren

6 oktober 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

SLIEDRECHT - Met een druk op de knop van een zojuist gerepareerd Senseo-apparaat opende wethouder Hanny Visser-Schlieker op 4 oktober officieel het Repair Café in De Reling. Zuinigheid, duurzaamheid, repareren als het kan, minder weggooien en elkaar ontmoeten zijn de kernwoorden die passen bij het druk bezochte café. Iedere eerste zaterdag van de maand kan jong en oud er van 10.00 tot 13.00 uur terecht om kapotte spulletjes te (laten) repareren.

Vrijwilliger Huub vertelt dat de Senseo het meest aangeboden apparaat is. ,,Dikwijls vergeten mensen dat het ontkalkt moet worden, een scheut azijn doet vaak wonderen." Maar ook worden een televisie, een strijkbout, kapotte kleding, een vruchtenpers, een klok, een radio, fietsen, een lamp en een mixer binnen gebracht. De vrijwilligers kijken wat er stuk is en waarom het niet functioneert. Ze leggen uit wat er moet gebeuren en pakken gereedschap om de spullen weer in orde te brengen; een enkele keer lukt dat niet meer. Veel tevreden mensen gaan, na het betalen van een vrijwillige bijdrage en het genot van een kop koffie (€ 0,50) naar huis en kunnen weer genieten van hun spullen. Een jaar lang heeft het Repair Café proef gedraaid en het nut is duidelijk bewezen. Het initiatief is mede ondersteund door de Kringloopwinkel.

De dameszanggroep 'Tisnennyfals' maakt de opening extra gezellig met een uitgebreid scala van liedjes. Bijzonder is dat zij speciaal voor de opening het Repair Café-lied hebben geschreven en gecomponeerd waarin alle activiteiten van het Repair Café op erg leuke manier worden bezongen.

Er kan zoveel meer met afgedankte spullen. Dat werd bewezen in een andere hoek van de zaal. Moeder en dochter Petra en Lyan Aangeenbrug, ook vrijwilligers bij SWS en wekelijks bezig met creatieve vaardigheden, hebben een heel leuke manier van Creatief Hergebruik ontwikkeld. Materialen die dikwijls in de afvalcontainer terecht komen, toveren zij om tot fantastische 'nieuwe' gebruiksartikelen. Een tas gemaakt van oude spijkerbroeken, een sieraad van oud papier, kaarsen van oude stompjes, tassen gebreid van plastic tasjes en oude T-shirts, een kandelaar van cupjes van theelichtjes, zijn daar voorbeelden van. Om meer mensen te laten zien wat de mogelijkheden zijn van hergebruik organiseren zij samen met SWS op 6 november van 19.30- 21.30 uur een gratis workshop in Reling, Industrieweg 13. Aanmelden kan via info@welzijnswerksliedrecht of bellen naar 0184 -416729.

advertentie
advertentie