Sliedrecht (h)erkent eenzaamheid

Lokaal nieuws

SLIEDRECHT - Uit landelijke gegevens van Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu blijkt dat dertig procent van de Nederlanders ouder dan 18 jaar zich matig eenzaam voelt. Ruim acht procent blijkt zich ernstig eenzaam te voelen. Ook Charlotte Brouwer, van Welzijnswerk Sliedrecht, hoort steeds vaker dat mensen vrijwilligerswerk gaan doen om in contact te komen met mensen. ,,Het probleem leeft wel. Lokaal is er geen onderzoek gedaan naar de mate van eenzaamheid, maar we kijken naar de landelijke cijfers en dan zie je dat eenzaamheid veel voorkomt. Wij vinden het heel belangrijk om het thema eenzaamheid neer te zetten en bekend te maken, zodat mensen bewuster naar hun omgeving kijken."

Het Kom Erbij Festival werd dit jaar voor het eerst georganiseerd tijdens de Week tegen Eenzaamheid. Het festival staat in het teken van ontmoeten. Ontmoetingen met dorpsgenoten, clubs en organisaties die het begin kunnen zijn van veel meer. Hiermee sluit het festival goed aan bij het doel van de Week tegen Eenzaamheid: eenzaamheid uit de taboesfeer halen en bespreekbaar maken.

In Sliedrecht bundelden zes organisaties hun krachten en organiseerden op 27 september het Kom Erbij Festival. Dit als aftrap van vele andere activiteiten tijdens de Week tegen Eenzaamheid. 'Door er meteen veel ruchtbaarheid aan te geven, heb je een basis waar we de rest van het jaar op kunnen bouwen. Door de vele aandacht die we er eraan gegeven hebben, is het thema eenzaamheid op de kaart gezet in Sliedrecht'.

Wensput

De wensput werd op het Kom erbij Festival onthuld en wordt door het jaar heen iedere keer op een andere plek in Sliedrecht neergezet. 'De wensput is bedoeld voor zowel mensen die eenzaam zijn als voor mensen die juist willen helpen. De wensen komen centraal binnen bij Welzijnswerk Sliedrecht. Vanuit daar wordt de coördinatie opgepakt en wordt gekeken waar de wens neergelegd kan worden.' Vanaf de derde week oktober staat de wensput voor drie weken bij ASVZ Merwebolder.

Nieuwe activiteiten

De werkgroep Erbij in Sliedrecht bestaande uit ASVZ, Rivas Zorggroep, Stichting Waardeburgh, Stichting Welzijnswerk Sliedrecht, Yulius en De Zonnebloem zijn weer druk bezig met het organiseren van activiteiten in de decembermaand. Juist tijdens de vele feestdagen in die maand is het van belang om te zien naar mensen die gevoelens van eenzaamheid ervaren.

advertentie
advertentie