Geert van Dijk schrijft boek over theoloog Janse

22 oktober 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

SLIEDRECHT - Het concrete is het wezenlijke. Dit is de naam van het boek van de predikant van de Nederlands Gereformeerde Kerk in Sliedrecht, Geert van Dijk. Het boek gaat over de biografie en de leer van Antheunis Janse die in de jaren '30 het geloof probeerde te bevrijden van wat vaak 'bevinding' wordt genoemd. Het boek wordt op vrijdag 24 oktober uitgebracht, samen met het promoveren van Geert van Dijk op de Theologische Universiteit in Apeldoorn die daar zijn doctorstitel krijgt.

Door Pauline den Ouden

In 1998 begon Geert met zijn onderzoek naar het leven en de leer van Janse. Zijn nieuwsgierigheid ernaar werd gewekt doordat hij ervoer dat er in zijn eigen kerk weinig aandacht was voor geloofsbeleving en het in de praktijk brengen ervan. ,,In deze regio zie ik veel mensen met een starre geloofsbeleving. Veel mensen beweren soms iets wat ze enkel baseren op een aanname van een ander. Janse probeerde mensen te laten emanciperen van die starre geloofsbeleving. Het evangelie is voor nu en vandaag en niet alleen om in de hemel te kunnen komen. Daar hamerde Janse enorm op." Janse is bekend geworden door zijn nadruk op 'de mens als levende ziel' en zijn houding in de oorlog. In de Tweede Wereldoorlog gehoorzaamde hij de Duitse bezetter, omdat hij vond dat men de bezetter als wettige overheid gehoorzaamheid schuldig was.

Motivatie

Van Dijk is in 1998 begonnen met het onderzoeken en schrijven hierover nadat hij afgestudeerd was aan de Theologische Universiteit in Apeldoorn. In het boek beschrijft hij de biografie van Janse, diens levensloop en zijn leer. Hiervoor heeft hij onder andere nazaten van Janse geïnterviewd en verschillende dominees die hier door geïnspireerd zijn. ,,Ik heb het boek geschreven omdat ik geloof in de kracht van de verbinding tussen de (objectieve) lijn van het verbond en de persoonlijke ervaring. Ik besef dat een leven met God met zich meebrengt dat je reageert op Zijn belofte. Waar raakt de boodschap je en wat doe je ermee?"

Promotie Apeldoorn

Vrijdag 24 oktober wordt het boek 'Het concrete is het wezenlijke' gepresenteerd aan de Theologische Universiteit Apeldoorn. Hierbij zullen ook familieleden van Janse aanwezig zijn. ,,Ik heb van de familie van Janse veel positieve reacties gehad. Ze hebben me er gestimuleerd om dit boek te schrijven. Een kleinzoon van Janse was erg enthousiast. Zijn ouders volgden nog de lijn van hun opa, maar hij kreeg na het lezen van het manuscript een ander beeld van zijn opa waar hij beter mee overweg kon. Dat is een erg mooi compliment om te krijgen."

De promotie begint om 15:00 uur op de TUA. Het boek zelf is te krijgen in het Boekencentrum in Zoetermeer en op hun website www.boekencentrum.nl voor €27,50.

advertentie
advertentie