Politie: '130 huizen in duisternis tijdens kerktijd'

Lokaal nieuws

SLIEDRECHT - De Sliedrechtse wijkagenten hielden zondag samen met de vrijwilligers van buurttoezicht een 'kerkenactie' in Sliedrecht-West. Die hield in dat de handhavers tussen 18.00 en 19.30 uur, de tijd van de late kerkdienst, alle woningen van de Stationsweg tot de grens met Papendrecht controleerden op de verlichting. Wijkagent Klaas Blokland zegt geschrokken te zijn van wat zij zagen. ,,Ruim 130 huizen waren in volledige duisternis gehuld."

Door Caroline Voorbergen

Blokland noemt dit zorgelijk omdat de meeste inbraken vroeg in de avond plaatsvinden. Een goede verlichting is volgens hem een belangrijke maatregel om ongenode gasten in huis te weren. ,,Het gaat erom een bewoonde indruk achter te laten. Dus een klein pitje is niet voldoende. Ook dat hebben we zondag veel gezien. Die huizen hebben we niet eens bij dat aantal van 130 opgeteld", vertelt Blokland. Hij raadt aan meer lampen te laten branden, eventueel de televisie aan te zetten en de gordijnen (deels) te sluiten. ,,Laat niet zien dat je er niet bent", adviseert de wijkagent.

De kerkenactie werd gehouden in het kader van het zogenoemde Donkere Dagen Offensief. Daarmee wijst de politie in de wintermaanden de burgers op het verhoogde gevaar op auto- en woninginbraken in deze periode. ,,Het gaat nu juist de goede kant op in Sliedrecht met de inbraken, dat willen we graag zo houden. Zeker in de wintermaanden moeten we dan allemaal een tandje bijzetten. Dit weekend hadden we helaas twee woninginbraken in Sliedrecht en ook in bijvoorbeeld Gorinchem en Papendrecht hebben we gemerkt dat het weer gaat beginnen. Daarom doen we er alles aan de alertheid bij de mensen te verhogen."

Bij de huizen die zondagavond in volledige duisternis waren gehuld heeft de politie een folder in de brievenbus gedaan. Over een aantal weken trekken de handhavers weer op zondagavond door Sliedrecht-West om te kijken of de bewoners de tips goed hebben opgevolgd.

advertentie
advertentie