Duo Virtuoso blaast onbekende muzikale combinatie nieuw leven in

Lokaal Deel je nieuws

Vroeger stonden ze veel in de huiskamer en werd er heerlijk bij gezongen; tegenwoordig staan harmoniums vaak in privécollecties of in de kringloop. Ingezet in de concertpraktijk van de (klassieke) muziek worden ze zelden. Dat is niet terecht, betoogt Duo Virtuoso. “Het harmonium is een hoogwaardig concertinstrument met schitterende klank, dat de moeite waard is om gehoord te worden!”

Het duo, bestaande uit de Sliedrechtse pianist Mark Brandwijk en organist Reinier Korver uit Werkendam, wil de concertpraktijk rondom het harmonium weer nieuw leven inblazen. In de 19e en begin 20e eeuw was met name in Frankrijk het drukwindharmonium een van de meest populaire concertinstrumenten. Door de veelzijdigheid aan klanken en de manier waarop je zelf de wind bedient is dit instrument erg uniek.

“Er is veel onwetendheid over wat een harmonium precies is. Daar willen wij verandering in brengen. Daarnaast willen we de schitterende harmonium-piano muziek weer voor het voetlicht brengen én het harmonium ook inzetten in andere stijlen, zoals jazz en tango. Voor ons als duo – die normaal optreden in de combinatie orgel-piano, is het harmonium dus ook een geweldige toevoeging. Een erg interessant muzikaal avontuur!”

Het duo wil met een eigen harmonium, een authentieke Debain uit 1867, ook een nieuwe generatie warm maken voor het harmonium. Met video’s, een interactieve website, workshops en rondleidingen gaan Korver en Brandwijk het harmonium tastbaar maken voor jong en oud.

Om deze muzikale missie mogelijk te maken is het duo een Crowdfundings-actie gestart onder de titel Endless Expression. Steunt u hen ook? U kunt doneren via het platform Voordekunst: https://www.voordekunst.nl/projecten/11884-endless-expression-1

Duo Virtuoso
advertentie
advertentie