Clotilde Forgeot d'Arc, nakomelinge van Pierre, de broer van de wereldberoemde Jeanne d’Arc.
Clotilde Forgeot d'Arc, nakomelinge van Pierre, de broer van de wereldberoemde Jeanne d’Arc. Freelance Journalist Maarten Bos

GESELECTEERDE KANDINAAT VOOR ROL JEANNE D ‘ ARC IN FRANSE STAD ORLEANS VERRE BLOEDVERWANT VAN DE ÉCHTE HEILIGE

20 mei 2022 om 22:31 Lokaal Deel je nieuws

Zeer onlangs, van 28 april tot 8 mei, werden in het Franse Orleans weer de jaarlijkse festiviteiten rond de heilige Jeanne d’Arc gehouden. Tijdens de feesten werd, zoals ieder jaar, een scholiere uit Orleans tot Jeanne d’Arc van het betreffende jaar gekozen, nu dus de Jeanne van 2022. Heel bijzonder betrof het dit keer een directe nakomelinge van de broer van de heilige Jeanne, Pierre. Anne Louis Cammenga, bekend katholiek uit Zeist en Frankrijkkenner, vertelt erover in een gesprek met free lance journalist Maarten Bos.

Anne Louis: “ Ik raad iedereen aan Orleans eens te bezoeken in de periode van de feesten. Ieder jaar wordt dus een Jeanne gekozen. Zij moet belijdend katholiek zijn, inwoonster van Orleans en tenminste 10 jaar in de stad wonen en leerlinge zijn aan een middelbare school in deze Franse stad. Voor de kandidate van dit jaar gold dit alles zeker. Haar naam is Clotilde Forgeot d’Arc, 15 jaar oud, 2e jaars middelbare scholiere in Orleans  en directe afstammelinge van Jeanne’s broer Pierre. Clotilde verklaarde in diverse Franse mediakanalen meer dan eens dat zij zeer trots is op haar afstamming. Zij vertelde dat zij regelmatig bidt om de voorspraak van haar heilige verre bloedverwant Jeanne d’Arc. Het is voor een Frans meisje trouwens in het latere leven een grote aanbeveling ooit Jeanne te zijn geweest. Tijdens de feesten, die al vanaf 1920 plaatsvinden, vinden er een intocht plaats, een Mis in de kerk, een plechtige eedaflegging door de Jeanne van het desbetreffende jaar en een gigantische licht- en geluidsshow.

Jeanne d’Arc leefde in de 15 e eeuw en is een van de patroonheiligen van Frankrijk. Zij werd geboren in Domremy. Toen zij nog kind maakte zij al goddelijke verschijningen mee en iets later in haar jeugd verschenen drie heiligen aan haar die haar opdroegen de Franse stad Orleans te bevrijden van de belegering door Engelse troepen. Zij aanvaardde de opdracht nadat zij haar aanvankelijke angsten ervoor overwon en bracht die tot een goed einde. Het tweede deel van haar taak betrof het laten kronen van de kroonprins tot koning Karel VII van Frankrijk. Ook dit lukte haar en de kroning vond plaats in Reims.

Het belangrijkste wat Jeanne bereikte was dat zij de Fransen hun zelfvertrouwen teruggaf in een tot dan toe hopeloos verlopende oorlog met de Engelsen. Jeanne bracht ook een Frans nationaal gevoel tot stand. De familie van Jeanne was voortaan adellijk. In 1920 werd Jeanne heilig verklaard.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie