Suzanne Lankhorst is de coördinator dementievriendelijke gemeente binnen Welzijnswerk Sliedrecht.
Suzanne Lankhorst is de coördinator dementievriendelijke gemeente binnen Welzijnswerk Sliedrecht. Richard van Hoek Fotografie

Alzheimer Café Sliedrecht bestaat 12,5 jaar

7 december 2022 om 16:29 Maatschappelijk

SLIEDRECHT Op 11 december is het 12,5 jaar geleden dat in Sliedrecht het eerste Alzheimer Café plaatsvond. Dat wordt maandag 12 december gevierd met een extra feestelijke editie van het Alzheimer Café in Waerthove. Suzanne Lankhorst is voor Welzijnswerk Sliedrecht mantelzorgcoördinator / coördinator Dementievriendelijke Gemeente en organiseerde de avond.

door Marjanne Dijkstra

Lankhorst vertelt: ,,De toenmalig directeur, André Schoonderbeek, vond het belangrijk dat een dergelijk initiatief ook in Sliedrecht plaatsvond. Samen met Rivas, Waardeburgh en Alzheimer Nederland is toen het Alzheimer café Sliedrecht tot stand gekomen. De bedoeling van het Alzheimer Café is informatie, voorlichting en advies geven over alles wat met dementie te maken heeft. In die zin is Alzheimer Café ook al een rare naam voor deze bijeenkomsten. De ziekte van Alzheimer is een van de bekendste vormen van dementie. Daarnaast komen vasculaire dementie, frontotemporale dementie (FTD) en Lewy body dementie veel voor. Dementie is dus in feite de overkoepelende naam. Het Alzheimer Café werd ooit gestart om de emancipatie van mensen met dementie te bevorderen. 12,5 jaar geleden was er veel meer schaamte rond dit onderwerp. Nu is er zoveel meer aandacht voor mensen met en kennis over dementie.”

Volgens Lankhorst is een van de grootste misvattingen dat dementie een ouderdomsziekte is. ,,Er zijn helaas ook veel jonge mensen met dementie, ik heb wel gehoord van iemand van 19. Bij jonge mensen wordt de diagnose vaak pas laat gesteld. Omdat het gedrag van die mensen niet meteen in verband wordt gebracht met dementie, wordt er vaak eerst gedacht aan een burn-out ofzo. In leefstijl is een en ander aan preventie te doen om dementie te voorkomen en te vertragen. Een gezonde leefstijl met gezond eten, bewegen en je brein aan de gang houden dragen daar aan bij.”

Hoewel het Alzheimer Café is bedoeld voor mensen met dementie, komen veelal de mantelzorgers op de bijeenkomst af.

In Sliedrecht wordt het Alzheimer Café elke eerste maandag van de maand van 19.30 uur tot 21.30 uur gehouden in Waerthove, ,,In juli en augustus ligt het stil, dus er is tien keer per jaar een bijeenkomst. Elke maand is er een ander thema en vaak hebben we ook een spreker. Hoewel het Alzheimer Café bedoeld is voor mensen met dementie, merken we toch dat er voornamelijk mantelzorgers komen. Zij komen voor voorlichting en om hun ervaringen te delen.”

In de bijeenkomst van komende maandag (van 19.30 uur tot 21.20 uur in Waerthove) staat het 12,5-jarig jubileum centraal. ,,Het is natuurlijk ook een heel mooi jubileum. We hebben Peter de Borst van Gaaf Woord uitgenodigd om de avond aan elkaar te praten. Ook komen er diverse (oud-)vrijwilligers en oud-sprekers op de avond. Ondanks dat we een vaste groep hebben van zo’n twintig bezoekers, hopen we ook nieuwe mensen te mogen begroeten die avond. Dat dementie een groot probleem is en de zorg voor mensen met dementie de komende jaren steeds belangrijker wordt, blijkt uit cijfers. In 2020 waren er zo’n 500 mensen met dementie in Sliedrecht, maar in 2050 zijn dat er 1100. Er zijn dus steeds meer mensen die met deze ziekte te maken krijgen. Zij zijn welkom bij het Alzheimer Café.”

De vrijwilligers.

Marjanne Dijkstra

advertentie
advertentie