Delen medicijngegevens kan levens redden

14 april 2014 om 00:00 Ondernemend

SLIEDRECHT - Naar verwachting kunnen de Sliedrechtse apotheken vanaf 1 juli alleen nog gegevens over medicijngebruik van patiënten uitwisselen met de dienstapotheek en de apotheek van het Albert Schweitzer Ziekenhuis na toestemming van de betreffende persoon. Bij deze krant is een brief met op de achterzijde een formulier gevoegd. Hierop kunnen de patiënten aangeven of zij wel of geen toestemming geven voor het delen van hun medicijngegevens.

Door Ria Scholten

Apotheker Arne Grossklaus van Apotheek Hoogland vertelt waarom dit zo belangrijk is. ,,Een ziekte, blessure of ongeval komt in veel gevallen geheel onverwacht. Daardoor kunnen mensen bij een andere arts of apotheek of de huisartsenpost terechtkomen. Ouderen en chronisch zieken hebben vaak te maken met verschillende zorginstanties. Om die redenen is het belangrijk dat zorgverleners toegang hebben tot een overzicht van het actuele medicijngebruik van de patiënt. In bepaalde gevallen kan dit van levensbelang zijn. Hiermee kan worden voorkomen dat verkeerde medicijnen worden voorgeschreven en kan er tijdig kennis worden genomen van een allergie voor een bepaald geneesmiddel."

,,Dit alles is alleen mogelijk met expliciete toestemming van de betreffende persoon. Daarom hopen we dat iedereen bereid is om die te verlenen", aldus Arne. ,,Het toestemmingsformulier dient voor alle gezinsleden te worden ingevuld. Het biedt de mogelijkheid om op persoonsniveau ja of nee in te vullen. Van een eventuele partner is een aparte handtekening nodig. Voor kinderen tot 12 jaar mag de ouder/voogd toestemming geven. Voor de groep van 12 tot 16 jaar geldt dat zowel de ouder/voogd als het kind toestemming moet geven. Jongeren vanaf 16 jaar mogen zelf beslissen of zij akkoord gaan. Na invulling kan het formulier bij de apotheek worden ingeleverd. Het mag ook aan de bezorger worden meegegeven."

,,Opgeven via de website www.ikgeeftoestemming.nl is eveneens mogelijk. De aanmelding dient voor de drie Sliedrechtse apotheken (Thorbecke, Hoogland en Baanhoek West) driemaal te worden herhaald en kan daardoor als tijdrovend worden ervaren. Voor deze methode zijn een DigiD en een telefoon met SMS functie benodigd. Omdat wij het in het kader van de patiëntveiligheid belangrijk vinden dat iedereen toestemming geeft verloten wij onder de eerste honderd inzenders van het toestemmingsformulier vijf cadeaubonnen van 25 euro."

,,Het systeem wordt vooralsnog alleen in deze regio gebruikt. De mensen die toestemming verlenen hoeven zich geen zorgen te maken over hun privacy", benadrukt Arne. ,,De gegevens kunnen alleen worden ingezien door geregistreerde zorgverleners (huisartsen, specialisten en apothekers) die hiervoor gebruik moeten maken van een speciale pas met pincode. De patiënt kan te allen tijde nagaan wie er toegang tot zijn of haar gegevens heeft gehad."

Foto-onderschrift:

Apotheker Arne Grossklaus is een groot voorstander van het uitwisselen van medicijngegevens.

advertentie
advertentie