Oncologie Netwerk kijkt terug op geslaagde Open Dag

21 september 2014 om 00:00 Ondernemend

SLIEDRECHT - Het Oncologie Netwerk Sliedrecht hield afgelopen vrijdag in Medisch Centrum Baanhoek West een Open Dag voor (ex-)kankerpatiënten en andere belangstellenden. Een team van gespecialiseerde paramedici was aanwezig om informatie te verstrekken over de behandelings- en begeleidingsmogelijkheden tijdens en na de medische behandeling van deze ziekte.

Door Ria Scholten

,,Behandeling is zowel bij de cliënt thuis als in het Medisch Centrum mogelijk", vertelde Claudia van Genderen, die als oefentherapeut Cesar deel uitmaakt van het team. ,,We richten ons op mensen die in positieve zin uitbehandeld zijn, maar ook op hen die geen uitzicht meer hebben op genezing. Een patiënt die genezen is verklaard kan wel degelijk worden geconfronteerd met restverschijnselen zoals vermoeidheid, spierzwakte en gewichtsproblemen. Met een gerichte behandeling kunnen we hier verbetering in aanbrengen. Daarnaast bieden we ondersteuning bij een eventuele terugkeer op de werkplek. Voor mensen die de boodschap hebben gekregen dat zij niet meer beter kunnen worden is het belangrijk dat hun laatste levensfase zo comfortabel mogelijk verloopt. Wij kunnen hen helpen met tips en trucs, maar ook door verlichten van slikproblemen en pijnklachten en aanpassingen in huis met behulp van ergotherapie."

,,Bij het intakegesprek wordt door elke betrokken paramedicus als eerste de lastmeter ingevuld. De vragenlijst is ontwikkeld door het Integraal Kankercentrum Nederland. Hiermee kan worden geïnventariseerd hoeveel last de cliënt van bepaalde problemen, klachten en zorgen heeft. Hierbij kun je denken aan praktische, lichamelijke of emotionele problemen, maar ook aan religieuze, gezins- of sociale problemen. Aan de hand van de uitkomsten wordt bepaald bij welke behandeling de cliënt het meest gebaat is."

,,Oefentherapie Cesar is een paramedische behandelmethode, die gespecialiseerd is in houding en beweging", legde Claudia uit. Ergotherapeut Hellen de Groot vertelde dat haar behandelingen er op gericht zijn om mensen met een beperking zo zelfstandig mogelijk te laten functioneren in het dagelijkse leven. Suzanne van Gent is oncologiefysiotherapeut. Zij richt zich op het behandelen van belemmeringen in het lichamelijk functioneren en bewegen als gevolg van (de medische behandeling van) kanker. Oedeemfysiotherapeut Diana van Breugel houdt zich bezig met de waterhuishouding in het lichaam die door de behandeling van kanker danig verstoord kan raken. Daarnaast waren er diëtisten, een logopediste en een apotheker aanwezig.

Het Oncologie Netwerk Sliedrecht in Medisch Centrum Baanhoek West werkt nauw samen met het Albert Schweitzer Ziekenhuis en onderhoudt tevens contacten met het Beatrixziekenhuis en Revalidatiecentrum Rijndam. De contactgegevens van de deelnemende paramedici staan vermeld op de website www.onwsliedecht.nl.

Foto-onderschrift:

Het teamleden van het Oncologie Netwerk Sliedrecht stonden klaar om alle gewenste informatie te verstrekken.

advertentie
advertentie