Expositie Annie Hulters indrukwekkend

13 oktober 2014 om 00:00 Ondernemend

SLIEDRECHT - Het werk van Annie Hulters is in meerdere opzichten indrukwekkend. Hoe kan iemand zo veel indruk maken, terwijl ze pas vijf jaar schildert? Waar haalt zij de inspiratie vandaan? Wat wil ze bewerkstelligen en wat betekent het voor haarzelf? Tussen en met haar schilderijen beantwoordde zij die vragen in de expositieruimte van Fa de Vries & Zn.

Door Leo van Teeffelen

De expositie is op de Kerkbuurt al zichtbaar. Haar werk getiteld 'Lef' staat pontificaal in de etalage, die speciaal voor dit doel schitterend is ingericht is door Jeanine de Vries. De moeite waard om alleen dat al eens te bekijken. Beter nog is naar binnengaan. Anne en Jeanine benadrukken nog eens dat een bezoek geheel vrijblijvend is: ,,Gewoon kijken en genieten van de schoonheid van de kunst is een belangrijk doel van onze kunstafdeling."

Binnen zien we Annie's eerste werk: 'Het Leven'. Het is, in tegenstelling tot haar andere olieverfschilderijen, niet te koop. Een opmerkelijk debuut van één bij anderhalve meter, waarvan de kwaliteit niet onderdoet voor haar latere werk. Hoe kan dat? ,,Tekenen heb ik altijd gedaan, maar later kreeg ik steeds meer het gevoel dat ik moest gaan schilderen. Vijf jaar geleden voelde mijn toenmalige partner dat aan, van hem kreeg ik een schildersuitrusting. Ik ben middenin de woonkamer voor het doek gaan staan met een kooltje en vanaf dat moment ging het als vanzelf. Ik werk vanuit mijn gevoel, intuïtief." Zo kwam onder het toeziend oog van haar gezinsleden haar eerste schilderij tot stand. Bij haar tweede werk 'De Ontdekking' ging het al niet anders. ,,Het komt vanuit mijzelf en tegelijkertijd sta je in connectie met energie. Het stroomt door je heen."

Het schilderen dient een tweeledig doel: ,,In mijn praktijk Tresmirfia behandel ik mensen op paramedisch en psychosociaal gebied. Dat is inspannend en heeft te maken met sterke emoties in het leven. Schilderen is mijn uitlaatklep, daarin kan ik heel goed mijn balans vinden, het geeft mij rust. Maar ik heb nog een doel; mensen blij maken. Het is mooi wanneer zij er iets uit kunnen halen wat zij nodig hebben. En dat gebeurt." Elk werk heeft een oorsprong, 'Yin & Yang', 'Schoonheid' 'Maria', het meest duidelijk is het bij 'Geboorte': ,,Ik schilderde het op het moment dat ik nog niet wist dat ik zwanger was van mijn derde kind."

De band tussen Fa de Vries & Zn en Annie bestaat al lang. ,,Mijn vader kwam er al jaren en toen ik 21 jaar geleden ging samenwonen, heb ik hier mijn eerste behangetje gekocht. Het klikt ook goed met Anne en Jeanine, je wordt hier niet behandeld als klant maar als een mens. Twee jaar geleden vertelde ik aan Anne dat ik schilderde, hij heeft toen gevraagd wat dingen te laten zien, daar werd de kiem gelegd voor deze expositie." Anne bevestigt dat: ,,Ik was gelijk onder de indruk van haar werk vol lef, kleur en expressie."

De expositie duurt tot met de eerste week van 2015. Fa de Vries & Zn, Kerkbuurt 25.

Onderschrift: Annie Hulters op de kunstafdeling tussen de bloemen. Ook in haar werk zien we bloemen, maar dan anders… (Foto Anne de Vries)

advertentie
advertentie