Broodfonds officieel van start

23 oktober 2014 om 00:00 Ondernemend

SLIEDRECHT - Met bijna dertig deelnemers gaat het Broodfonds Merwede op 1 november officieel van start. Samen maken ze een betaalbaar alternatief mogelijk voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Op 15 oktober is er een feestelijke oprichtingsbijeenkomst gehouden in Sliedrecht bij "BijBoertie" waar de deelnemers hun handtekening hebben gezet onder de lidmaatschapsovereenkomst en daarmee officieel deelnemer van het Broodfonds Merwede zijn geworden. De ondernemers die deelnemen aan het fonds komen uit de regio Drechtsteden, Gorinchem en Alblasserwaard.

Kleinschaligheid en solidariteit zijn kenmerken van een Broodfonds. De basis is het schenkrecht. Deelnemers betalen een maandbedrag, dat op een eigen rekening wordt gestort. Het geld blijft van de deelnemer. Wordt iemand ziek dan gaat er van elke rekening een klein bedrag af dat als schenking naar de zieke gaat. Die kan daarmee zijn vaste lasten en zijn boterham blijven betalen.

De hoogte van de bedragen die je in legt bepaal je als deelnemer zelf. Leg je bijvoorbeeld elke maand 45 euro in dan krijg je bij ziekte 1000 euro als schenking. Heb je maandelijks 2000 euro nodig dan leg je elke maand 90 euro in. Een van de uitgangspunten is dat deelnemers elkaar kennen, het aantal deelnemers is daarom beperkt tot maximaal zo'n vijftig. Introductie van nieuwe leden gebeurt via bestaande leden. De onderlinge band zorgt voor vertrouwen waardoor in geval van ziekte geen controleapparaat nodig is.

Het allereerste broodfonds werd zeven jaar geleden in Utrecht opgericht. De initiatiefnemers van toen begeleiden nu als de Broodfondsmakers de oprichting van nieuwe fondsen. Dat zijn er in het hele land inmiddels 103, met nog eens 25 fondsen in oprichting.

advertentie
advertentie