Afbeelding
Startende boeren

Startende boeren krijgen lening voor verduurzamen

9 april 2020 om 17:33 Partnercontent

Boeren die net met een bedrijf gestart zijn kunnen sinds 1 januari een lening aanvragen om te verduurzamen. Hiermee kunnen de boeren zorgen dat de investeringen in de bedrijven groener zijn, zodat ze bijdragen aan een duurzamere samenleving. Als de boer aan de criteria voldoet, kan het zo'n krediet aanvragen.

Vermogensversterkend krediet
Daar waar particulieren gebruik maken van een persoonlijke lening, kunnen boeren dus gebruik maken van het zogenoemde vermogensversterkend krediet (VVK). De boer kan dit investeren op diverse manieren. Men kan bijvoorbeeld investeren in de vitaliteit van de grond, het welzijn van dieren en/of ecosystemen. De overheid wil met deze maatregelen jonge boeren ondersteunen met het opzetten van een agrarisch bedrijf. Met de agrarische transitie naar duurzaamheid zijn, is er door boeren vaak veel geld nodig om het één en ander mogelijk te maken.

Wanneer kan VVK worden aangevraagd?
Er zijn een aantal regels omtrent de aanvraag van het vermogensversterkend krediet. Het RVO schrijft dat er twee situaties zijn waarmee men aanspraak maakt op het vermogensversterkend krediet. Ook zijn er een aantal aanvullende criteria waaraan boeren moeten voldoen wanneer ze gebruik willen maken van het vermogensversterkend krediet. Zo dient er een investeringsplan te zijn dat bijdraagt aan één van de kringlooplandbouw gerelateerde punten. Ook is één van de criteria dat de rentabiliteit van de organisatie goed is.

Startende boeren
Indien een persoon minder dan drie jaar beschikt over een land- of tuinbouwbedrijf kan het aanspraak maken op een vermogensversterkend krediet.

Bedrijfsovername
Indien het bedrijf wordt overgenomen van bijvoorbeeld een familielid, kan het ook een vermogensversterkend krediet aanvragen. Het gaat in deze gevallen vaak om overnames van het bedrijf van de ouders. De overheid stimuleert het aanvragen van een vermogensversterkend krediet bij een overname, omdat het een mooie kans is om te investeren in duurzaamheid. De overheid wil boeren dan ook actief ondersteunen tijdens zo'n bedrijfsovername. Vanuit de overheid is er maar liefst 11 miljoen euro beschikbaar gesteld voor een opleidings- en coachingstraject tijdens een overname.

Verduurzaming in Sliedrecht
De gemeente Sliedrecht vindt duurzaamheid en verduurzaming belangrijk en ziet ook graag dat inwoners die handschoen oppakken. In 2050 wil de gemeente graag klimaatbestendig en energieneutraal zijn. De gemeente focust hierbij op vier thema's: energie, circulaire economie, schone lucht en klimaatbestendig dorp. Om dit te bereiken wil de gemeente graag dat de betrokken partijen actief gaan samenwerken. Het gaat hierbij om de inwoners, de gemeente, het bedrijfsleven, stichtingen en woningcorporaties. De gemeente geeft inwoners bovendien tips om duurzamer te leven. Duurzaamheidstips verstrekt de gemeente onder andere via het regionaal energieloket.

Anne van den Houten

advertentie
advertentie