Curieuze ontsnapping Sliedrecht Sport

5 april 2014 om 00:00 Sport

SLIEDRECHT - Bij een 13-7 stand in de beslissende vijfde set van het duel tussen VC Sneek en Sliedrecht Sport leek de derde nederlaag in dit seizoen een kwestie van seconden, en maakte een volle, kolkende Sneker Sporthal zich op voor een daverend Friesch Carnaval.

Sliedrecht Sport liet zich echter geen "Sneek-syndroom" opdringen, rechtte nog éénmaal de ruggen en met twee afsluitende treffers van een tot op het bot getergde team-captain Nienke de Waard kreeg men de sporthal aan de Van Giffenstraat opeens muisstil : 14-16 en de 2-3 overwinning.

Het was een kleine smet op het feestprogramma van de Friezen, die de huldiging van het winnen van de Nationale Volleybalbeker extra luister wilde bijzetten door winst op de landskampioen. Aanvankelijk leek het daar niet op, Sliedrecht Sport startte geconcentreerd en drong de wil op aan de gastvrouwen uit Sneek. Esther van Berkel speelde daarin een hoofdrol, o.a. met een weergaloze opslagserie die Sliedrecht Sport van 11-14 naar 11-20 bracht. Goede blokkeringen van Bianca Gommans en Lynn Thijssen resulteerden in een 16-25 setwinst.

In de tweede set deden beide teams weinig voor elkaar onder, bij VC Sneek vestigde opnieuw de pas 17-jarige Marrit Jasper de aandacht op zich met veelvuldige scores. Sliedrecht Sport wist een 24-19 achterstand nog te nivelleren (25-25), kwam vervolgens tweemaal op setpoint maar moest uiteindelijk de set aan VC Sneek laten (30-28). De toon was gezet, de wedstrijd voltrok zich op het scherpst van de snede. In de derde set had Sliedrecht Sport continu de voorsprong maar verslikte zich bij 20-20 in een sterke eindfase van de thuisclub (25-20). VC Sneek verdedigde bij vlagen weergaloos en de tomeloze inzet van het piepjonge team hield gelijke tred met de betere kwaliteiten van de landskampioen. Ook de vierde set hield de toeschouwers op het puntje van de banken, Sliedrecht Sport zorgde voor de derde maal dit seizoen in dit duel voor een vijfsetter (21-25).

In de vijfde set nam VC Sneek vanaf het eerste fluitsignaal het initiatief : Roos van Wijnen, Klaske Sikkes en Fenna Zeinstra waren mede verantwoordelijk voor positieve tussenstanden van 4-1, 8-5 en 13-7. Op het moment, dat menig Friesch supporter zich al ging opmaken voor een nieuw feestje zette Sliedrecht Sport aan voor een alles-of-niets offensief met een happy end als slotstuk : 14-16.

Sliedrecht Sport handhaaft zich hierdoor als koploper in de kampioenspoule en kan a.s. woensdag (19.30 uur) goede zaken doen als de grootste concurrent VV Alterno op bezoek komt in sporthal De Stoep.

In Sneek was het een driedubbele Super Saturday voor wat het aanbod aan wedstrijden betrof. De dames 1, 2 en 3 speelden thuis. Tegen koplopers of de nummers twee of de ranglijst. Helaas voor Sneek was het wat uitslagen betreft niet al te super. Alle drie teams verloren, hun dames 1 team kon de bekerstunt van vorige week en de uitslag van de thuiswedstrijd in de reguliere competitie niet herhalen. Het bezoekende Sliedrecht pakte na een 2-1 achterstand (16-25, 30-28, 25-20) de vierde set met 21-25 en de tiebreak met 14-16 en vertrok ook weer als koploper uit Sneek.

Esther van Berkel (Sliedrecht) werd met 22 punten topscorer. Marrit Jasper (Sneek) kwam tot 19 scores. Er werd sterk geblokkeerd door Rianne Lantinga (6 punten) en Lynn Thijssen ( 4 punten) van Sliedrecht. Monique Volkers (Sneek) lukten 5 kill blocks. Roos van Wijnen maakte 5 aces voor Sneek.   

Eurosped leed in Almelo de tweede nederlaag in de play - offs. En het was ook de tweede keer dat er in een kort tijdsbestek van Peelpush werd verloren. Vorige week in de halve finale bij de Final Four in Zwolle, nu in de play - offs. In de eerste set bleef de spanning er tot de laatste punten inzitten (23-25), Peelpush kwam via 20-25 op 0-2, waarna Eurosped iets terug kon doen (25-18). Daarna was het verschil groot. Peelpush kon na de 15-25 de wedstrijdoutfit voor het carnavalstenue verruilen en aan de polonaise richting het Zuiden beginnen.

Jeanine Stoeten maakte 19 punten en werd daarmee topscorer. Antoinette Posthuma (Eurosped) en Lieke Clerkx (Peelpush) werden met 16 punten tweede. Petri Monsewije (Peelpush) had 6 kill blocks, Suzanne Cartigny 5 en Jeanine Stoeten lukte het 4 keer om blokkerend te scoren. De hogere foutenlast was in het nadeel van Eurosped.  

advertentie
advertentie