'Het worden spannende wedstrijden'

5 april 2014 om 00:00 Sport

SLIEDRECHT - Na een intensief en zwaar, maar ook veelal succesvol volleybal seizoen, willen de meiden van Sliedrecht Sport nog één keer alles uit de kast halen om de kroon op het werk te zetten: prolongatie van de nationale titel, de derde op rij.

In een serie best-of-five (het team, dat drie wedstrijden wint, is winnaar) gaat Sliedrecht Sport de strijd aan met vv Alterno uit Apeldoorn: een finale, die velen aan het begin van het seizoen al meenden te voorzien. Er is geen nadrukkelijke favorietenrol voor de selectie van coach Appie Krijnsen weggelegd, een constatering waar de Brabander niet echt problemen mee heeft: ,,Alterno speelt momenteel misschien beter dan wij, dus schikken wij ons in de underdogrol"

Ook team-captain Nienke de Waard hoeft niet per se de extra druk van favorietenrol te eisen, alhoewel die stempel als regerend landskampioen toch door velen wordt toebedeeld. ,,Het worden een aantal spannende wedstrijden, waar beide teams zeer aan elkaar gewaagd zullen zijn. Met name op het mentale vlak zullen wij er moeten staan. Vechten vóór elkaar en met elkaar, je niet gek laten maken door invloeden van buitenaf, maar steeds opnieuw gefocust zijn. Wij hebben de laatste weken veel met elkaar gesproken en één ding is duidelijk: iedereen is er enorm op gebrand dit seizoen op passende wijze, dus succesvol af te sluiten."

Terugblikkend op de voorbije weken in de aanloop naar de finale wedstrijden beaamt De Waard dat de motor niet altijd even soepel liep: ,,Na de intensieve periode met Europese wedstrijden in Cyprus, Griekenland, Israël en Rusland liep de ballon langzaam leeg. Natuurlijk ga je nooit bewust een stap minder zetten, maar zowel fysiek als mentaal moesten wij ons opnieuw zien op te laden. Geen eenvoudige opgave. Ik hoor collega's, die in Duitsland spelen wel eens klagen over de intensiteit van de competitie aldaar, wij hadden in feite hetzelfde met dat bijkomende verschil, dat bij ons daarnaast iedereen ook nog eens werkt of studeert."

De indeling van het seizoen met een reguliere competitie, een kampioenspoule en de play-off finale wedstrijden heeft Nienke als positief ervaren: ,,Zolang ik speel is de competitie elk jaar wel weer verschillend geweest en iedere formule had zijn charme. Het was interessant om in een dubbele competitie kampioen te worden, maar ook het knock-out systeem play-offs, waar wij via Weert in Sneek de titel wisten te grijpen is mooi om aan terug te denken."

Deze hele week kan de selectie zich met een regulier schema goed voorbereiden op de dingen die komen gaan. De Waard: ,,Het is fijn dat er niet voor het versnelde schema is gekozen en dat de teams rustig te tijd hebben om langzaam maar zeker naar de wedstrijden toe te groeien. Het is alweer lang geleden dat er een week was zonder één of twee doordeweekse wedstrijden zoals onlangs nog tegen Peelpush en Eurosped. Persoonlijk ben ik fit, zowel mentaal als fysiek en dat is nodig voor de komende confrontatie, want ook Alterno is erop gebrand om de sprong naar de titel te maken. Het is een sterk team, dat met name serverend en blokkerend heel erg goed uit de voeten kan met een excellerende Carlijn Ghijssen-Jans in de hoofdrol. Iedere wedstrijd wordt weer anders, en we zullen ook niet te snel in de stress moeten schieten als het een keertje in een set of een wedstrijd niet lukt.

,,Het was natuurlijk vet kl… dat wij onlangs met 3-0 onderuit gingen in Apeldoorn", vervolgt De Waard. ,,Maar zelfs zo'n nederlaag heeft op de langere termijn weer zijn positieve kanten. Wij waren die avond niet goed en zijn erop gebrand, dat in de komende wedstrijden weer recht te zetten. De mentale instelling zou wel eens van doorslaggevende betekenis kunnen zijn, het team met de 'beste koppen erop' maakt de grootste kans van slagen."

Stilletjes heeft de team captain van Sliedrecht Sport ook al een beetje gemijmerd over haar eigen droomscenario: ,,Het lijkt me leuk om op zaterdag 19 april bij 3-1 in De Stoep die kampioensbeker in ontvangst te mogen nemen."

advertentie
advertentie