Vermiste man bij toeval gevonden

Voorpagina

SLIEDRECHT - Hulpdiensten hebben van vrijdagavond 22.00 uur tot zaterdagmiddag 14.00 uur gezocht naar een 36-jarige bewoner van ASVZ De Merwebolder. Bij toeval werd hij gevonden in de taxibus die de dag daarvoor bij het taxibedrijf in Hardinxveld-Giessendam was geparkeerd.

Door Erik de Bruin

,,De taxichauffeur was er oprecht van overtuigd dat zijn busje helemaal leeg was”, zegt politiewoordvoerder Gijs van Nimwegen over het bizarre voorval, dat ook door landelijke media werd belicht. Diezelfde chauffeur ontdekte 22 uur later (de man was vanaf vier uur vrijdagmiddag vermist) dat hij een passagier was vergeten. ,,Hij reed zaterdagmiddag toevallig langs zijn taxibus en was verbaasd toen hij de man zag zitten. Hij heeft direct 112 gebeld. De chauffeur wist ervan dat een bewoner van de zorginstelling werd vermist en voor het laatst was gezien bij de hoofdingang van De Merwebolder. Tegenover ASVZ had hij gezegd dat hij zeker wist dat de vier bewoners die hij naar Sliedrecht had vervoerd waren uitgestapt.” De medewerkers van De Merwebolder die naar de vermiste man uitkeken zaten dus op een dwaalspoor. Dezelfde gold voor de hulpdiensten (lees: brandweer en politie) die om tien uur ‘s avonds werden gealarmeerd. Nadat hij bij zonsopgang nog altijd niet was gevonden werd een grootscheepse zoekactie op touw gezet met behulp van een helikopter, politiehonden en een zoekploeg van de Mobiele Eenheid. Ook buiten het terrein van de zorginstelling werd alles uitgekamd en duikers zochten in het water en in om het complex naar de 36-jarige bewoner, die verstandelijk en lichamelijk beperkt is, epilepsie heeft en het verstandelijke vermogen heeft van een vierjarig kind.

De chauffeur reageerde dinsdagmiddag, toen de krant hem belde, emotioneel. ,,Ik heb er ontzettend veel moeite mee en betreur enorm wat er is gebeurd.” Bij deze reactie wilde hij het laten. Zijn werkgever, Taxi Korevaar B.V., wenste geen commentaar te geven. Datzelfde gold voor ASVZ De Merwebolder en de ouders van de bewoner, die zaterdag uit het ziekenhuis is ontslagen. Daar werd hij opgewarmd en verzorgd waarna hij met zijn familie naar huis kon gaan. De man lijkt geen nadelige gevolgen aan zijn verblijf in de taxibus te hebben overgehouden. Toen hij werd aangetroffen was hij onderkoeld, maar wel aanspreekbaar. Per ambulance werd hij naar het ziekenhuis gebracht.

De politie heeft de chauffeur uitgebreid gehoord. Nadat hij de vier bewoners thuis had gebracht had hij nog een passagier opgehaald in Sliedrecht en naar Giessenburg gebracht om vervolgens zijn busje te stallen in Hardinxveld. De achtergebleven man heeft hij telkenmale niet opgemerkt. Mogelijk krijgt het voorval nog een juridisch staartje. Voorlichtster Jeichien de Graaff van het Openbaar Ministerie in Rotterdam laat weten dat het OM uitzoekt wat er precies is gebeurd en of daar strafrechtelijke consequenties aan kunnen worden verbonden. Of het voor de rechter wordt gebracht is vermoedelijk pas aan het einde van de week bekend.

advertentie
advertentie