Burgemeester waarschuwt voor controles

8 november 2012 om 00:00 Voorpagina

De waarschuwing van Van de Vondervoort leidde tot enige consternatie op Twitter. ,,Als de gemeente BOA’s gaat inzetten en strikt de regels handhaaft, gaat de helft failliet”, zegt Boer onomwonden. Hij noemt het verenigingetje pesten. Uit een belrondje langs activiteitencentrum Havik, voetbalvereniging Sliedrecht, korfbalclub Merwede, het Sliedrechts Museum en de Grote Kerk blijkt dat er nog niet zoveel zorgen zijn, maar wel vragen. ,,Wat mag nog en wat zijn de consequenties als je iets doet wat niet mag? Voordat je namens je vereniging hier iets zinnigs over kunt zeggen, zul je moeten weten hoe dit de club beperkt in haar functioneren. Ook is het belangrijk om te weten wat de grenzen zijn. Anders krijg je eindeloze discussies", aldus Merwede-voorzitter Rick Landa. ,,De gemeente is vanaf 1 januari wettelijk verplicht toezicht en handhaving te verrichten en gaat dat in samenwerking met andere gemeenten ook doen", legt Van de Vondervoort uit. ,,We doen dat om paracommerciële activiteiten tegen te gaan oftewel activiteiten die geen directe relatie hebben met de vereniging. Feesten en partijen zijn verboden. Daar zijn horecagelegenheden voor. Die willen we op deze manier beschermen."

SLIEDRECHT - ,,Organisaties en verenigingen realiseren zich niet wat hen boven het hoofd hangt.” Dat stelt Leon Boer, die als voormalige slijter bij toeval was uitgenodigd voor een gemeentelijke bijeenkomst waarin de besturen van lokale organisaties en verenigingen, zoals kerken, musea en sportclubs, te horen kregen dat per 1 januari 2013 gemeenten het stokje overnemen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. De boodschap werd overgebracht door waarnemend burgemeester Tonny van de Vondervoort, die waarschuwde dat ze hun zaakjes op orde moeten hebben.

Door Erik de Bruin

Nicole Boer, de voorzitster van Showkorps Wilhelmus, is verontrust: ,,Niet om onszelf, maar om de Hindoestaanse en Turkse gemeenschap die een paar keer per jaar gebruik maken van ons clubgebouw. Hoewel we daar niets voor krijgen en we de horeca ook niet in de weg zitten omdat die mensen hun eigen spullen meenemen en derhalve niets afnemen, zou dat, zo heb ik van de burgemeester begrepen, niet meer mogen. Eén of twee keer per jaar kunnen we voor een dergelijke activiteit een ontheffing aanvragen, maar dan houdt het op. Ik vind het nergens op slaan en vraag me af waar de gemeente mee bezig is. Erg sociaal is het niet."

advertentie
advertentie