Afbeelding

SGP-CU breekt lans voor Dijksynagoge

30 mei 2014 om 00:00 Voorpagina

SLIEDRECHT - De fractie van SGP-ChristenUnie brak dinsdagavond tijdens de raadsvergadering een lans voor de Dijksynagoge. Raadslid Nico de Jager deed een oproep richting wethouder Hans Tanis. ,,Moet het college niet eens in gesprek met Rabobank Merwestroom. De zakelijke manier waarop de stichting Dijksynagoge onder druk wordt gezet kennen wij niet van de plaatselijke bank."

Door Caroline Voorbergen

De oproep van SGP-CU werd gedaan tijdens de behandeling van de jaarrekening. Tanis liet vorige week al weten dat de gemeente 2,9 miljoen overhoudt. Dankzij de zwarte cijfers ziet de gemeente de mogelijkheid de noodlijdende Stichting Dijksynagoge een eenmalige gift van 25.000 euro te doen toekomen. De stichting heeft door de verplaatsing van de synagoge in 2002 nog een schuld van 100.000 euro open staan die ze eind 2013 had moeten inlossen. Rabobank Merwestroom heeft de stichting tot het einde van dit jaar de tijd gegeven deze restschuld te voldoen. Tot die tijd staat de stichting onder bijzonder beheer bij de bank. SGP-CU zegt verbaasd te zijn over deze opstelling. ,,Wij hadden dit niet verwacht van een bank die lokale stichtingen en verenigingen zegt te steunen. Helaas staan banken allang niet meer "midden in de samenleving". Denk aan het sluiten pinautomaten en bankkantoren", stelde De Jager. ,,Wij vinden het prima dat het college actie onderneemt met de schenking, maar is dit wel genoeg? Moet het college niet eens in gesprek met de banken en hen wijzen op hun plaatselijke verantwoordelijkheden. Vinger aan de pols, college!"

Hans Tanis knikte bevestigend terwijl hij naar het betoog luisterde, maar antwoordde ontkennend. ,,Ik begrijp uw oproep, maar ik geloof niet dat het een taak van de gemeente is tussen de bank en haar klant te gaan zitten."

De Rabobank zegt in een reactie niet op de kwestie in te kunnen gaan. ,,Over individuele zaken kunnen wij geen publiekelijke uitspraken doen. We bespreken dergelijke zaken met de klant zelf", aldus een woordvoerder woensdagochtend. Het bestuur van de Stichting Dijksynagoge was niet bereikbaar voor een reactie.

Ook de overige fracties stonden positief tegenover de gift - de gemeente noemt het een waarderingssubsidie - van 25.000 euro aan de Dijksynagoge. Zelfs de VVD. ,,Mijn partij staat nooit te juichen bij het woord subsidie, maar als het hier een eenmalige schenking betreft dan kunnen wij er mee instemmen", zei VVD-fractievoorzitter Alexander Kieft.

Zie ook het artikel op pagina 3 over de fietstocht van de raadsleden waarbij de Dijksynagoge werd aangedaan.

advertentie
advertentie