Wim en Marléne met hun zoon Jens en schoondochter Julianne.
Wim en Marléne met hun zoon Jens en schoondochter Julianne. Marjanne Dijkstra

Bakkerij Vlot bestaat 90 jaar

25 november 2021 om 16:14 Zakelijk

SLIEDRECHT Wie Bakkerij Vlot zegt, zegt baggermolenkoekje of tompouce. Dat zijn de specialiteiten van de bakker aan de Thorbeckelaan. Deze maand viert de bakkerij een bijzonder feest. Het is in november namelijk negentig jaar geleden dat het bedrijf werd opgericht.

door Marjanne Dijkstra

Tegenwoordig besturen Wim en Marléne Vlot de bakkerij en winkel, maar in 1931 was dat nog anders, zo vertelt Wim. ,,Mijn opa Adriaan Vlot startte de bakkerij in Wijk A, wat nu de Rivierdijk is. Hij nam een bakkerij over van Nico van Driel. Hij kwam uit Oud-Alblas en groeide op in een gezin met een aantal zussen. Ze hadden daar een kruidenierswinkel en ik denk dat daar niet voor iedereen een boterham in zat. Opa startte dus hier. Later namen mijn vader Jan en oom Gerrit de bakkerij over. Oom Gerrit belandde uiteindelijk met zijn eigen bakkerij in Papendrecht. Vanaf mijn zestiende (Vlot is nu 52, red.) werkte ik in de bakkerij en in 1997 nam ik de bakkerij over.” Dat hij bakker zou worden, daar ging zijn familie gewoon vanuit. ,,Ik kwam uit school en er werd gezegd dat ze me hadden aangemeld op de bakkersschool. Ik vond het ook heel erg leuk hoor. Inmiddels heb ik allerlei cursussen gedaan en extra diploma’s gehaald.”

OPVOLGING Zijn vrouw Marléne wist waar ze aan begon toen de twee trouwden, ze werkte namelijk in de winkel van de bakkerij van de oom van Wim in Papendrecht. Marléne vertelt: ,,Ik heb toen uiteindelijk de overstap hierheen gemaakt. Inmiddels zijn we veel jaren verder en hebben we drie zoons. Ze helpen allemaal wel eens mee in de bakkerij en in de winkel, maar de middelste, Jens, werkt al een aantal jaar weer fulltime mee, samen met zijn vriendin Julianne.” Wim voegt toe: ,,Het hoeft natuurlijk niet, want ze moeten doen wat ze leuk vinden, maar ik vind het wél erg leuk dat er één is die het vak van bakker ook leuk vindt en de zaak wil overnemen op termijn.”

FAMILIEBEDRIJF Wim Vlot vindt het hebben van een familiebedrijf heel bijzonder. ,,Je hebt dit toch samen opgebouwd. Van een gewone bakkerij, zijn we steeds meer een speciaalzaak geworden. Daar is ook echt nog markt voor, we maken hier ambachtelijke spullen. Het Baggermolenkoekje bijvoorbeeld. Maar ook onze speculaas, mergpijpen en tompoucen zijn bekend in Sliedrecht. Ook heb ik twee broden ontwikkeld, de Sliedrechter en de Rivierdijker. Dat vind ik trouwens ook het leukste van mijn vak, ik ben een echte broodbakker. Ik hou zelf van volkorenbrood met veel zaden en pitten.”

ONTWIKKELEN Naast de winkel aan de Thorbeckelaan, heeft Vlot ook nog een winkel aan het Burgemeester Winklerplein. Wim: ,,Daar wordt met name gebak gemaakt en aan de Thorbeckelaan wordt het brood gebakken. Dat wordt dan over en weer gebracht.” De bakkerij wil zich blijven ontwikkelen en sinds twee jaar hebben ze ook een chocolaterie. Marléne en haar schoondochter volgden daarvoor cursussen en gingen vooral heel veel proberen. Ze vertelt: ,,We maken mooie chocoladeletters, maar ook leuke producten met kerst en met pasen en natuurlijk lekkere bonbons. Inmiddels hebben we daarvoor ook aardig wat speciale apparatuur aangeschaft.”

Een echt groot feest wordt het door alle maatregelen rond het coronavirus niet, maar zodra de situatie het toelaat, wordt er met het personeel wel een feestje gevierd. Wim Vlot: ,,Het is toch een ontzettend bijzonder iets dat we al zo lang bestaan en een begrip zijn geworden in Sliedrecht.”

Bakkerij Vlot - van der Wiel, Thorbeckelaan 9, 3362 BL Sliedrecht, 0184 412 556, www.bakkerijvlot.com

De opa van Vlot met een knecht.
Afbeelding

Marjanne Dijkstra

advertentie
advertentie