Waerthove in Sliedrecht
Waerthove in Sliedrecht Lex van Steenis

‘Opendeurenbeleid’ voor mensen met dementie bij verpleeghuizen Rivas

30 mei 2023 om 07:34 Zorg

HARDINXVELD-GIESSENDAM Bij meerdere verpleeghuizen van Rivas Zorggroep is of gaat een opendeurenbeleid van kracht voor cliënten met dementie. Het doel van Rivas is om bewoners de vrijheid te geven die zij aankunnen en willen. In Het Gasthuis in Gorinchem zijn de binnendeuren en buitendeur al geopend. In de verpleeghuizen Waerthove in Sliedrecht en Tiendwaert en de Judith Leysterhof in Hardinxveld zijn ook de binnendeuren geopend. Daarnaast gaat volgende week de buitendeur van de Judith Leysterhof open. 

door Lex van Steenis

Aan het woord is Mirjam Advocaat, communicatieadviseur bij Rivas Zorggroep. ,,Mensen met dementie zijn voor hun eigen veiligheid jarenlang ondergebracht op gesloten afdelingen, met alle goede bedoelingen, maar lang niet iedereen is gelukkig achter die gesloten deuren. Ons doel is om bewoners de vrijheid te geven die zij aankunnen en willen. Het uitgangspunt van ons project ‘Leven in Vrijheid’ is dat bewoners niet achter een gesloten deur wonen en er op individueel niveau wordt gekeken naar wat de behoeften, wensen en mogelijkheden van een bewoner zijn.”

We zien echt terug dat mensen er gelukkiger van worden

Advocaat vertelt over de voordelen van het opendeurenbeleid voor de cliënten. ,,We zien echt terug dat mensen er gelukkiger van worden. Bewoners ervaren minder beperkingen, doordat zij van de woongroep afkunnen als zij dit willen. Het geeft minder spanning voor de groep, doordat een bewoner nu niet bij een dichte deur onrust, boosheid of angst opbouwt. Fysiek zorgt het ervoor dat mensen meer kunnen bewegen, eventueel gebruik kunnen maken van de tuin of zelfs een rondje door de gemeente kunnen lopen. Sommige bewoners zoeken bewust de gezelligheid in de hal of het restaurant op en genieten hier zichtbaar van.”

ZORG OP MAAT

,,Dit project kent een lange en uitvoerige voorbereiding waarin de families van de cliënten uitgebreid worden meegenomen. Voordat een afdelingsdeur opengaat, is er voor alle bewoners met dementie een zorgplan op maat gemaakt. Daarbij zijn naast de familie een zorgregisseur, de specialist ouderengeneeskunde, de psycholoog en de fysio- en ergotherapeut betrokken. Zij bekijken welke mogelijkheden en risico’s er zijn. Van de bewoners met dementie is lang niet iedereen meer fysiek in staat om ver te lopen. Voor het merendeel van hen brengt het nieuwe opendeurbeleid dan ook nauwelijks veranderingen met zich mee.”

,,Met elkaar bespreken we welke risico’s aanvaardbaar zijn en welke risico’s we willen voorkomen. Hier worden op individueel niveau afspraken over gemaakt, passend bij de bewoner. We kunnen er bijvoorbeeld voor kiezen om gebruik te maken van GPS of om een bewoner te helpen bij het aanleren van een wandelroute. Afspraken worden minimaal ieder half jaar en zo nodig vaker geëvalueerd om te zorgen dat zij nog passen bij de wensen, behoeften en mogelijkheden van de bewoner. En wat we nu al zien is dat cliënten die mogen gaan, kiezen om te blijven. Veel bewoners gaan helemaal niet ver weg. Een wandeling door de gang of een praatje bij de balie is al voldoende om dat gevoel van vrijheid te ervaren.”

Lex van Steenis

advertentie
advertentie