,,We zijn erg lang dicht geweest. Zeker voor indoorrecreatie is het een enorme strop om dicht te moeten in de winter en het voorjaar, want dat zijn toch de tijden waarvan we het moeten hebben. Maar nu we weer open mogen, gaan we er met frisse moed tegenaan." En dat fris moet letterlijk worden genomen, zo meldt Reij. ,,We hebben de tijd dat we dicht waren gebruikt om superintensief schoon te maken. We hebben al een dagelijkse en periodieke schoonmaak, maar voegden daar nu nog een extra ronde bij. Ook de ballenbak wordt goed schoongemaakt. De ballen gaan door een speciale wasautomaat, worden gereinigd en krijgen een antibacterieel laagje over zich heen. Iedereen die bij ons binnenkomt en weer weggaat moet zijn of haar handen wassen."

Maandag 1 juni ging de Sliedrechtse vestiging van Monkey Town weer open, maar er is beperkt toegang. Reij vertelt: ,,Het aantal volwassenen is daarbij leidend. Er mogen maximaal dertig volwassenen naar binnen. We weten ongeveer hoeveel kinderen de gemiddelde volwassene meeneemt en hoe druk het dan dus wordt. Iedereen moet wel reserveren, wie zonder reservering aan de deur komt, kan niet naar binnen. De reserveringen zijn niet enkel om in de hand te houden hoeveel mensen er komen, maar ook om bij een eventuele uitbraak van covid-19 makkelijk iedereen in kaart te brengen die binnen was. Als er iemand zich meldt dat hij ziek is geworden, kunnen we zo alle gegevens van de mensen erbij pakken die binnen zijn geweest en hen informeren." Voor de volwassenen die binnenkomen geldt echter wel dat ze anderhalve meter afstand moeten houden, ,,Ouders mogen dan ook niet in de speeltoestellen. Natuurlijk mag je wel je kind oppakken als het valt, maar actief meespelen gaat niet. We verzoeken volwassenen aan een tafel te gaan zitten en je tafel zo weinig je tafel te verlaten. Volwassenen mogen wel bij het peutergedeelte erbij zitten, maar als je kind nog niet zelfstandig kan spelen willen we vragen - hoe jammer dat ook is - om je bezoek even uit te stellen. Ook in dat peutergedeelte moet anderhalve meter afstand worden gehouden, we zullen daar op handhaven. Hopelijk kunnen we over een tijdje versoepelen."

Kinderfeestjes zijn nog even niet aan de orde bij het speelparadijs. ,,Dat is nog even lastig, maar we hopen die per 8 juni weer aan te kunnen bieden. Het gaat daarbij echt om een capaciteitsprobleem. Het is de bedoeling dat er straks twee volwassenen per kinderfeestje mee mogen, maar als het gaat om mensen met kinderen die bij ons met elkaar af willen spreken, dan mag er maar één volwassene per huishouden mee. Beide huishoudens moeten dan reserveren en krijgen een aparte tafel aangewezen." Monkey Town is in drie tijdsblokken geopend. Zo kan er gespeeld worden van 9 tot 11.45 uur, van 12 tot 14.45 uur en van 15 tot 17.45 uur. In de tussentijd wordt er schoongemaakt. Reij: ,,We verzoeken mensen dan ook om niet veel te vroeg of veel te laat te komen, maar gewoon op tijd. Buiten moet iedereen zelf ook letten op die anderhalve meter afstand." Hij besluit: ,,We weten dat het niet ideaal is, maar we zijn heel blij dat we weer open mogen. Als iedereen zich aan de regels houdt, kunnen de kinderen lekker spelen en is het veilig. Dat is het allerbelangrijkst."

Lees meer over de regels en reserveer je bezoek via https://www.monkeytown.eu/sliedrecht.

door Marjanne Dijkstra